Het is begonnen!

Ja eindelijk is na het donkere en koude seizoen met de vele moddercrossen het echte wielerfeest begonnen. En meteen maar met een fantastische koers, de Omloop van het Nieuwsblad, oftewel de mini-Ronde van Vlaanderen. En we waren er klaar voor, vriend K en ik, met een smakelijke Trappist Tripel en enkele Hertog Jannen. Prima weer, een zonnetje, tikje aan de frisse kant, maar toch een enkeling in de korte broek, toe maar!

Er was de gebruikelijke kansloze hazen-kopgroep en in de finale zat, behalve de bekende Vlaamse heuvels gelukkig ook de Muur, onze Muur, de heilige Muur en de taaie kasseien-Bosberg. En daarmee ook drie rijen dik de echte wielerfan, met vlag, muts en telefoon met camera. Dat zat wel goed. Menig fan haalde dan ook, nadat de niet zo befaamde Deen Michael Valgren Andersen van Astana de streep was gepasseerd en na hem de Pool Wisniowski en weer derde onze Sepke in een vreemde nieuwe trui, plus de hoofdmacht van 56 renners, opgelucht adem. Het is begonnen!

Meeste opmerkelijke zaken; het sterke koersen van de wereldkampioen crossen Wout van Aert, die voor een echte sensatie zorgde. Hij reed in zijn opvallende blauwe Veranda-trui alsof de overstap van de klei naar het beton hem geen enkele moeite koste. Fris en fruitig draaide hij met de eersten mee op de Muur, toe maar II, en dat zie ik Matthieu nog niet doen, dit terzijde. Wout werd dan ook uitvoerig gecomplimenteerd en geïnterviewd door Sporza. Dan het optreden van Astana. Ze hebben al twee maanden geen centen ontvangen, maar zaten met vier vooraan; winnaar Valgren en de afstoppers Cort Nielsen, Gatto en Lutsenko. Zonder loonstrook!

Zuur voor de Belgen in deze eerste echte Vlaamse superkoers; na de derde plek van Sep kwamen ze (net) niet op het podium; Stuyven, Philippe, Theuns en Van Lerberghe (wie?) zaten er net achter, een duidelijk geval van Belgisch jammer maar helaas. Op acht overigens spurtfavoriet Sonny Colbrelli, daar was-ie weer, mijn oude vriend.

De goeie Nederlanders zaten er bij. Timo Roosen scoorde 16e en ook in de groep Dylan, Niki – na stevige bergtrainingen in de Sierra Nevada schijnt hij ineens sterk te klimmen – Sinkeldammetje en op een paar secondjes Bert Lindeman.

De Omloop was dan ook na de verschrikkelijke zandbak-dollarkoersen – 34 graden, kamelen, zand, zand, zand, niemand te zien langs de kant, bij elke finish drie man met tulband (van de organisatie) er een om de wielervlag uit de hangen! Brakel met het gekke fietsenmonument, de Wolvenberg, de Bosberg met het geheimzinnige kaffee bovenaan, waar vroeger de Poolse selectie haar hoofdkwartier had, den Ast, de Katteberg. Kokkerelle, de kasseikes van de Haaghoek en de Holleweg en scheuren maar door Wortegem, Schorisse en Nederzwalm. Alleen van die namen al zet je het petje van Van Petegem op.

Nog even wachten en dan komt de Kapelmuur weer voorbij. In de tussentijd Kuurne, de Strade Bianchi, Nice, Milaan-San Remo, Gent. Ik hou mijn petje van Van Petegem op. Dag en nacht. Het is begonnen!

Omloop Het Nieuwsblad 2018.

 

Pin It


1 Reactie op “Het is begonnen!

  1. Dat cafe boven op de Bosberg, heette ” de uitkijktoren”.
    Daar zaten geen Polen, maar was een uitvalsbasis van jeugdrenners uit Kazachstan.
    Zag er allemaal wat geheimzinnig uit…Met een jonge Vinokoerov daar nog een koffietje gedronken.
    Maar…..Bekend verhaal, je was er zelf bij…En de koffie was lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *