Lijstjes

Ja aan het einde van het jaar en aan het begin van het nieuwe de traditie; de jaarlijstjes. In ons geval de beste renner, renster en opmerkelijkste gebeurtenis van 2017.

Over de beste vaderlandse renner kunnen we wel kort zijn. Tom Dumoulin stak er met kop en schouders bovenuit met zijn unieke winst in de Giro, het WK tijdrijden en de winst in de Binck Bank. Maar internationaal ligt het wat lastiger. Moeten we Chris Froome na te zijn betrapt op een te hoog gebruik van salbutamol nog meetellen? Hij wint Tour en Vuelta en dan dit. Even afwachten. Volgens de kenners is Greg van Avermaet de man; de Omloop van het Nieuwsblad, de E 3, Gent – Wevelgem en Parijs – Roubaix in 2017, het is niet niks en daarom ook in de lijst uiteraard. En dan Peter Sagan die voor de derde maal de regenboogtrui pakt. Dit jaar nog eens? Maar ook een vervelende schouderduw geeft en daarvan wordt vrijgesproken, maar wel uit de Tour wordt gegooid.

Maar allez; we moeten kiezen hee? Op 1 Tom zelf, ook al uit chauvinisme, op 2 onze Greg en op 3 Peter Sagan. Ik persoonlijk maak van Dylan Groenewegen stiekem nr. 3 B; een hele Tour in de bloedhitte berg op en berg af, steeds in de bus en steeds net mis en dan op de laatste dag in de ultieme spurt in Parijs de volle bak; ik val nog steeds van mijn stoel (en hij ook). Bij de lieve dames is onze eigenste Anna van der Breggen de undisputed nummero uno. Zij ging er met de Amstel Gold, de Waalse Pijl en L-B-L vandoor. Annemiek met haar WK-titel is uiteraard stevig tweede.

Bij de gebeurtenissen van het wielerjaar zijn er een paar opmerkelijke feiten. Tom die in de Giro van de fiets af moet wegens sanitaire problemen, de elleboog van Sagan en het plotseling overlijden van Michele Scarponi dat de gehele sport schokte. Maar het meest bizarre vond ik het uitvallen van de TV-uitzending in de laatste omloop van het WK in Bergen. Beeld op zwart! Wij op de punt van de stoel! Het bier was op! Hoe erg kun je het hebben? En dan nog de spannendste koers; de Giro of de Vuelta, ik kan niet kiezen.

Sporza had weer twee uitstekende jaaroverzichten van onze (hun) favoriete sport; Sagan in Kuurne met een grote pint bier, Greg op een mooie alu fiets in de E 3, Gilbert op de Muur in de Driedaagse De Panne en Vlaanderen met afscheid Tommeke, de vreemde valpartij van Peter S en de super-pfff-solo van Philippe, blij dat-ie er was, ik voelde mijn benen ook (!). En ook opnieuw fraaie beelden van stof, stof, stof op naar Roubaix.

Het was een zeer mooi wielerjaar. Wat gaat Tom doen? De Giro rijdt hij, de Tour ook? Jan Janssen: “Als er nu iemand is die de Tour kan winnen is het Tom”. Erik Dekker: “Gewoon meedoen en winnen”. Tja…

Tom Dumoulin @ Italiaanse Racefietsen | www.italiaanseracefietsen.com

Pin It


1 Reactie op “Lijstjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *