Vroem vroem II?

Tja en dan duiken er weer vervelende berichten op over onze destijds zeer populaire vriend Fabian Cancellara. Zelfs de UCI gaat onderzoeken of hij in 2008 de Ronde van Vlaanderen en in 2010 Vlaanderen en Parijs-Roubaix met een electro-motor heeft gewonnen. Dit alles naar aanleiding van een biografie van oud-renner Phil Gaimon (echt nooit van gehoord!) die beweert dat de Zwitser toen “mechanische doping” heeft gebruikt. De Amerikaan stelt dat in zijn boek Draft Animals, maar kan de aantijging niet echt hard maken. De toenmalige mecanicien van Cancellara heeft destijds onder ede verklaart dat er geen sprake van fraude was. De Zwitser eist via zijn advocaten dat het boek uit de handel wordt gehaald. Dat wordt zeker nog vervolgd, maar bij Tom Boonen komt er nu al weer stoom uit de oren!

Dan de nieuwe UCI-baas David Lappartient. Die laat vanaf zijn aanstelling flink van zich horen. Het is een man met een grote bezem. Maar ik ben het eerlijk gezegd helemaal totnutoe met hem eens. Allereerst de dopingzondaars. Die wil hij helemaal niet meer in het peloton zien. Hij zegt dat ex-renners met een dopingverleden geen goed voorbeeld kunnen zijn. Mee eens.  Hij bedoeld de posities van Riis en Vinokoerov, die vrolijk in het peloton rondlopen. Riis zelfs met een nieuwe ploeg. Maar Armstrong en Rasmussen moeten hier erg om lachen. Maar dat is logisch natuurlijk. Dat waren de jongens van de naalden.

Dan wil Lappartient de oortjes weg uit de koers. En… weer met hem eens. De koers wordt lamgelegd door de informatie. In de laatste grote ronden werd er meer in de oortjes getettert dan op de pedalen getrapt. En dan wil hij ook in de grote ronden ploegen van zes renners en, jawel, weer met de man eens. Met alle ploegen aan de start heb je toch een veld van 120 man. Leuk genoeg en minder kans op valpartijen. Of hij deze gevoelige kwesties er door kan krijgen? Daar moeten de geleerden van de UCI zich nog over buigen, maar ik wens ze alvast de Lappartient-wijsheid toe.

Tenslotte de moderne cyclo-cross, een strijd tussen twee Nederlanders en twee Belgen, in het volle zonlicht. Ik mag er van enkele super-kenners niet te veel kwaads van zeggen, want o zo spannend, maar het is zeer eenzijdig, saai, hetzelfde kleine veldje aan de start en met de fiets springen over planken. Ik kijk er niet meer naar. Weg met de cross!!

Fabian Cancellara @ Italiaanse Racefietsen | www.italiaanseracefietsen.com
Pin It


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *