Oranje Vuelta?

En na een saai begonnen tour met een attractief einde en een voorspelde winnaar plus – geeuw – opvul-commentaar van Wuyts en De Cauwer gaan we dan nu weer van start met de Vuelta, doorgaans de taaiste van de drie grote ronden. Lange, stoffige wegen, minder grote namen, een vreemde start in Frankrijk (?) maar tegen het einde gelukkig de Angliru, de omval-col die nog voor commotie en veranderingen in het klassement kan zorgen.

De Tour was voor onze jongens overigens wel geslaagd. Uit een groot veld wisten Bauke en Dylan twee etappes te pakken, Bauke op solo, Dylan met een laatste almachtige supersprint. Hij werd in de Binck Bank nog maar tweemaal vierde, wat is er aan de hand? Bijzonder spijtig was dat één van mijn favorieten, Ritchie Porte door een val het circus moest verlaten.

Goed de Vuelta. We starten merkwaardigerwijze in Nîmes. Mooie stad stad daar niet van, het carree, de arena, maar Nîmes, enfin het zal gaan om vriendschapsbanden en geld, dat laatste is zeker. Alberto (34) neemt afscheid na de ronde. Hij heeft uiteraard een enorme staat van dienst, winnaar alle grote ronden, maar kende ook pech en domme tegenslag. Hoe vaak hebben we ‘m niet naast de ploegleiderswagen zien staan balen/simmen, al dan niet in verband gewikkeld? Alberto gaat voor een mooie plek in het klassement en zet er dan een punt achter. Ik zeg; hij wordt vierde.

De favorieten. Tja robot Froome – die best een aardige sociale kerel schijnt te zijn, zegt men binnen de ploeg – heeft de beste papieren. Hij heeft een goede ploeg met Woutje Poels en zal er voor gaan in zijn onmiskenbare benen-uit-elkaar-schokkende-schouders-koffiemolen-verzet-stijl. Hij maakte alleen geen leuke opmerking over onze Tom; die moest pampers bij zich hebben in de koers. Wellicht Afrikaans-Britse humor. Merckx en Lemond zijn by the way geen fan van de Brit. Beiden vinden dat hij zich te veel focust op de Tour en zich verder als coureur niet manifesteert. De kritiek raakt Froome niet. Hij wil volgend jaar in het rijtje van de vijfwinnaars – Anquetil, Merckx, Hinault, Indurain – komen en wellicht meer. Armstrong is hieruit weggevallen.

Sterke mannen die het Froome lastig kunnen gaan maken in Spanje zijn Bardet van AG2R en Barguil van Sunweb. Ik zie zo maar helaas geen Spanjaard in de top terecht komen behalve Alberto. Spijtig is dan ook dat Landa ontbreekt bij Sky, de gemakkelijke winnaar van de ronde van Burgos. Heerlijk die intriges tussen hem en Froome, wie klimt het best, kan ik voor mijn eigen kans rijden, krijg ik dan niet ‘s avonds op de falie, komt er een mooie ploeg voor mij? En zo meer. Maar de super-populaire Landa is wel de rijzende ster in Spanje. Aru is toch wel in de Tour te veel in de slaapmodus gebleven en voor Adam Yates is het net nog een treetje te hoog. Sluipende outsider is Nibali, als-ie zijn (klim)vorm te pakken krijgt en zijn hoog contract wil waarmaken. Quintana, de winnaar van verleden jaar, is uit vorm en doet niet mee.

Maar… dan hebben we nog drie vaderlandse ijzers in het vuur. Natuurlijk top-favoriet Steven Kruijswijk, laat ‘m maar schuiven (pardon?), hij is gebrand op resultaat en dat gaat lukken. En dan kan het ook wel eens de ronde van Kelderman worden als-‘ie zijn dagen heeft. Hij kan prima bijblijven en goed rekenen. Maar het meest ga ik onze eigenste Tilburgse Sammetje Oomen volgen. Kwam hem jaren geleden tegen op een trainingskamp in Dinant toen hij nog amateur was. Zijn pa zei toen al “hij klimt verrekteste goe”. Sam debuteert in de ronde, evenals Lennard Hofstede van Sunweb.

Dus wellicht Oranje (bijna) boven in Madrid. Zondag 10 september weten we meer.

Column Henk van den Anker | augustus 2017 | Alberto Contador @ Italiaanse Racefietsen | www.italiaanseracefietsen.com1 Reactie op “Oranje Vuelta?

  1. Verheug me op de komende Ronde van Spanje..
    Zeer sterk deelnemersveld, korte venijnige etappes, geweldige finales…
    Laat maar beginnen. Voor mij de mooiste van de grote rondes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *