Het sponsorcafé

Een nieuw fenomeen stak ineens bij de nationale kampioenschappen voor de beroeps in Zeddam de kop op. Mijn maat en ik stapten nietsvermoedend het eerste de best cafe binnen met een briefje van tien in de hand om twee pilzen te scoren maar… sorry meneer, besloten feest! Aan de overkant hetzelfde recept; sorry meneer besloten Jumbo sponsorfeest! Asjemenou. De sponsors huren het hele cafe zo maar even af en de echte supporter staat droog. En dat is natuurlijk wel een schande. Natuurlijk heeft de kroegbaas een leuk bedrag ontvangen maar het is en blijft​ ​echt triest en zeker geen reclame voor Jumbo. Als er honderd kroegen op een rijtje zitten geen punt, maar op de Muur van Zeddam – dweilorkest, prima sfeertje – zitten er maar twee. Gelukkig was er een tappunt.

Op het moment dat ik dit schrijf is Sinkeldam de nationale kampioen en ook daar omheen heeft de sponsor een veto uitgesproken. Sinkel mag namelijk niet in de fleurige rood-wit-blauwe tricot in de Tou​r​, maar met een bescheiden biesje. Ook hier; schande en geen propaganda voor Sunweb. Ik zou bijna zeggen; weg met de sponsors maar dat kan natuurlijk ook niet​.​ ​M​aar toch, ​de sponsors krijgen wel erg veel praatjes​.

Nee dan de start van de Tour in Düsseldorf. Op elke hoek een Warsteiner met handvat, niks sponsors, twee eur​o​,​​ ​klaar! Bovendien regende het van het begin tot het einde – na de laatste renner werd het droog, echt waar! – zodat om te drinken ​je ​alleen maar je mond hoefde open te doen, bij wijze. Wordt de Tour nog spannend nu smaakmaker Valverde er uit is? Robot Froome staat voorin en rijdt voorin, omringd door zijn trouwe vazallen. De dagen en bergen zullen het ons leren. Valverde is intussen al aan het revalideren en zal, zo heeft hij al gezegd, terugkomen. Quintana ​valt op dit moment nog tegen, de andere vlieggewicht Contador ​haakt ook af. Dan vertrouwen we maar op Aru en Bardet, al heeft Aru veel vrienden verloren met zijn onsymphatieke demarrage.

​En winnen we nog een ritje? Voor Dylan zal het niet gaan meevallen met Kittel, Greipel, Colbrelli (ja ja !), Swift en Bouhanni, maar ja, hoop doet leven en snel is-ie wel behalve in ‘s-Heerenberg! ​Heel spijtig is dat ​onze ​vechtjas ​Robert, die ​een mooie tweede plek wegkaapte, intussen ook al thuis in de leunstoel zit. ​En nog spijtiger dat Ritchie de bocht en nu ook de boot miste. Ik denk zeker dat vooral hij en Bardet de robot serieus hadden kunnen aanvallen. We gaan het zien. Er komen nog zeer pittige bergtochtjes. Wedden om een biertje in de sponsor Jumbo-bar dat Froome de Tour net niet gaat winnen? Hij zit net te veel te stampen en te boksen als het steil gaat. Ik zeg; een mooie vroege vlucht gaat hem de das om doen. Proost!

Column juli 2017 Henk van den Anker @ Italiaanse racefietsen | www.italiaanseracefietsen.com

Pin It


1 Reactie op “Het sponsorcafé

  1. De Ronde is verkocht door Sagan er uit te zetten. Ten voordele van een Fransman die nota bene de aanleiding was door in de sprint van zijn lijn af te wijken! Daarom was na dag vier de eindstand al bekend. Démare in ‘t groen en geel wisten wij al van bij de start.
    Dus hou ik mijn eigen boycot: ik kijk en volg niet meer sindsdien.
    Kan ik tenminste zelf gaan fietsen.
    Groetjes, Danny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *