Dappere dames

We gaan het deze keer eens over onze dappere dames hebben. Over Annemiek van Vleuten die, op weg naar goud in Rio, in een greppel schoof en akelig stil bleef liggen. Over Anna van der Breggen die in haar plaats de winst behaalde en over Marianne Vos die na een sabbatical zeer sterk aan het terugkomen is – als haar derailleur haar niet in de steek laat. Niet uitgebreid hoor, maar toch even over de schouder kijken.

Met Annemiek gaat het weer goed. Het is dan ook een erg dappere dodo. Zo lag ze in Rio voor dood in de goot maar zal ze er in 2017 weer vol voor gaan. En ze wil in Tokio in 2020 ernstig revanche. Bovendien sloot ze 2016 toch nog sterk af met de volle winst in de Lotto Belgium Tour en heeft ze dit jaar al de Cadel Evans Great Ocean Tour in dienst van Orica AIS op haar naam staan. Dat komt wel goed!

Olympisch en Europees winnaar Anna van der Breggen – ridder in de Orde van Oranje Nassau! – heeft er voor dit jaar ook weer zin in. Ze werd in Zuid Limburg in het chique Chateau St.Gerlach gepresenteerd in het shirt van haar nieuwe ploeg Boels Dolmans Cycling Team, tezamen met o.a. de huidige wereldkampioen Amalie Dideriksen en Megan Guarnier, winnares van de Woman’s World Tour. Goed nieuws voor de dames; dit jaar staan de Amstel Gold en Luik-Bastenaken-Luik plus TV op het programma, dezelfde dag als voor de mannen. Boels Dolmans is een bedrijf dat “buitenruimten ontwerpt” en heeft een budget van twee miljoen. “Wij werken buiten en de meiden fietsen buiten”, dat is de overeenkomst, zegt eigenaar Erwin Janssen, die met de ploeg een vijfjarenplan heeft. Er zijn elf renners, 5 stafleden en ploegleider is Danny Stam, de ex-baanrenner. Ter vergelijking; de duurste wielerploeg van het moment, Team Sky beschikt over 35 miljoen, heeft 24 renners en 71 mensen op de loonlijst. Anna nog even over de val van Annemiek en haar eigen goud: “Dat ik haar daar zag liggen vond ik verschrikkelijk. Heel erg. Maar ook dacht ik; dan moet ik het maar voor haar afmaken. Moest ik nog wel de concurrentie voor verslaan, maar dat lukte!”

Bij het opnoemen van dappere dames mogen we uiteraard onze enige en echte Marianne Vos natuurlijk niet vergeten! Marianne rijdt dit jaar voor een “duurzaam” team, WM3 Energie. Ook WM3 heeft een vijfjarenplan. Het bedrijf maakt bedrijventerreinen duurzaam, hoe dat dan ook moge gaan. Peter van Tuijl, de eigenaar, koerste ooit ook – zoals iedereen – maar belandde in de eerste de beste koers meteen al in het ziekenhuis. Zeg maar finito. Bij WM3 is het credo “de fiets is een schoon dus duurzaam vervoermiddel en dat past bij ons”. De zevenvoudig kampioen veldrijden – en bijna acht! – Marianne heeft tien ploeggenoten, waaronder o.a. Rotem Gafinovitz uit Israel, Kasia Niewiadoma uit Polen en Valentina Scandolora uit Italie. Wauw! Het budget draait om de 1,5 miljoen. Wij wensen alle dames-coureurs van alle ploegen veel succes en hou het stuur recht!

PS: Gelukkig is het koersen over de Vlaamse wegen weer begonnen. Wie houdt dit jaar de heren Sagan en Van Avermaet een beetje in toom?? Onze landgenoten zijn (nog) onzichtbaar.

Column Henk van den Anker maart 2017 | Italiaanse Racefietsen | www.italiaanseracefietsen.com

Dappere dames? Het lijken wel Super Heroes!

Pin It


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *