De Pinarello van Chris

IR presenteert de Pinarello van Chris Prenen. Het gaat om een gerestaureerde Treviso met Campagnolo Athena groep. De Bianchi van zijn dochter zetten we er ook meteen even bij.

Pinarello Treviso van Chris Prenen @ Italiaanse Racefietsen | www.italiaanseracefietsen.com

“Naast mijn Somec met C-Record die al in de lijst staat, heb ik inmiddels nog een Italiaan toegevoegd aan de collectie. Het is een Pinarello Treviso uit 1989. Ik kocht het frame in 2013 via Marktplaats voor een zacht prijsje. De transfers waren er grotendeels af, zoals zo vaak bij Pinarello’s uit die tijd, de lak was slecht en de rechter achterpad was na een breuk gelast. Op zich was dat best netjes gedaan en het frame was verder recht.

Ik heb het frame eind 2014 via Erik Boelen (beter bekend als Stalen Ros) laten spuiten. Dat moest natuurlijk in de juiste kleur rood en niet in het blauw dat er nu op zat. Waarom? Toen ik 16 was en een hard voor een nieuwe fiets aan het sparen was, hing er bij Bes Sport in Haarlem een Ferrarirode Pinarello Asolo in de etalage waar ik verliefd op was. Die moest er komen! Of niet?

Ja wel! Oh nee, het werd een frame op maat uit Columbus SLX. Dat zou bij een Pinarello wel erg kostbaar worden helaas. Ik heb daarna jaren op een in Italië bij Pesenti gebouwde Van Tuyl gereden. Een halve Italiaan zeg maar…. Die rode Pinarello is alleen nooit uit mijn hart verdwenen en nu moest het er toch maar van komen. Past mooi bij een midlife crisis toch?

Erik heeft zelf een Pinarello Treviso staan in de juiste kleur rood, dus de juiste kleur was snel gekozen bij de spuiter: Fiat Spider rood (ook toegepast bij Ferrari heb ik begrepen). Ik heb de kop van de vorkkroon ook mee laten spuiten omdat deze aan één kant roest had. Dat is bij latere modellen standaard, dus behoorlijk origineel.

Na het spuiten, stickeren en biezen heb ik het frame opgebouwd met een nieuwe Campagnolo Athena groep uit 1988 die lag te verstoffen in de vitrine bij een lokale fietsenmaker die ermee ophield. De wielen heb ik zelf gespaakt tijdens een wielenbouwcursus in Amsterdam (McBike, Theo van Kampen). De 3ttt gepantografeerde stuurpen heb ik voorzien van nieuw getapte schroefdraad en bout (EBay). Dat is een mooi detail op zo’n schoonheid!”

Specificaties
 • Pinarello Treviso, Columbus SL, 58 cm, 1989
 • Campagnolo Athena 1988, 6 vits index
 • Maillard 6 vits freewheel
 • Campagnolo Omega 19 velgen, 36-spaaks
 • Vittoria OpenCorsa 23 mm open tubular banden

“En we hebben nóg een Italiaan in de familie: de Bianchi Junior van mijn dochter! Ik heb deze vorig jaar tweedehands gekocht voor haar verjaardag en de Shimano spullen die erop zaten vervangen door 8-speed Campagnolo onderdelen. Er zit verder Miche cranks op en Miche naven met 24 inch Rigida velgen. Ze is apetrots op haar fiets!”

Meer informatie


4 reacties op “De Pinarello van Chris

 1. Goede restauratie,de gekozen kleur en afmontage past ook goed bij het bouwjaar van het frame,zo mot het gebeuren,proficiat.

 2. Gaaf te lezen! Ik heb een Pinarello Asolo uit 1995. Het Italiaanse model (dus achtervorken gewoon blauw ipv het lellike chrome). Afgemonteerd met Campa Record.

  Ik hoop dit jaar een nieuw full carbon iets te kunnen kopen, maar wil dan mn Pinarello helemaal laten restaureren. Dus nieuwe lak, nieuwe stickers (want deze zijn inmiddels afgebrokkeld). En campagroep mooi gereviseerd.

  Ken jij of ben jij iemand die dat zou willen, maar vooral: kunnen doen op een manier waar liefde voor Pinarello uit blijkt?

  Groetjes,
  Karlo

 3. manita boeijen

  Wijlen mijn vader heeft een zo wat nieuwe pinarella met athena af gemonteerd, super moois stalen frame in kleur blauw. Wie weet wat deze fiets op kan brengen en wie heeft er interesse dan stuur ik wel foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *