Thomas Dollar

Tja, wat moet je daar nu mee met dat tweede ‘onthullende’ boek van de heer Dekker. Alle vingers wijzen naar zijn spaarpot. Hij heeft een duur huis in Lommel te koop staan, hij moest enkele mensen nog afbetalen – veel geld – en welke inkomsten heeft hij verder dan nog? “Ik mis het wielrennen”, mompelt hij nog wel, maar daar blijft het bij. En als je tegenwoordig wil scoren als sportman; Van der Gijp, Johnny Rep, Kieft, Van der Meijde en nu dus Thomas, dan moet je wel een dikke pil over je o zo interessante leven uitbrengen dan gaat de kassa wel weer rinkelen.

In het geval Dekker gaat dat zeker zo gaan. Daar is hij – en schrijver Thijs Zonneveld – wel goochem in. En een boek met alleen maar uitslagen en hoe goed hij wel niet was gaat ‘t ook niet doen. Nee, een paar smeuige details van de jongens onder elkaar, waarin hij Boogerd en De Jongh meesleept – allemaal gezellig masturberen in een handdoekje voor de pornofilm net voor de start van de Tour – alsmede het vrolijke optreden in club Yab Yum – 3500 euro lichter maar wel de hele nacht je weet wel samen met Boogerd, dat levert wel kijkers/kopers op. Bovendien verscheen Thomas Dollar in alle TV-programma’s, dus… succes gegarandeerd.

Wat vinden de tegenstanders, onder wie ik? Nou die vinden het maar helemaal niks dat een pseudo-topcoureur zo uit de school klapt. Boogerd en De Jongh zeer boos, Hanegraaf stapt naar de rechter, al zal het daar niet gemakkelijk gaan, nietus tegen wellus. En ik vind dat je zulke zaken niet door vertelt. Je hebt iets onder elkaar geflikt – of dat nou doping is of Oosteuropese dames – maar dat hou je onder de hoed. En zeker niet in de vorm van een boek!

Ach, vroeger was alles anders en laten we maar zeggen, discreter, nee niet beter! Tegenwoordig als een uitgever belt en de sportman de worst voorhoudt, dan hapt hij wel. Maar ook al maken ik en een heleboel anderen zich er druk over, de tweede druk komt er al aan en Thomas lacht in z’n vuistje. Heel spijtig dat ook hier de macht van het geld regeert en niet het fatsoen.

Ook Leontien van Moorsel, die beide renners van zeer nabij gekend heeft, is woest. Op de Belgische TV haalde ze fel uit naar Dekker. “Dit doe je niet. Dit doe je gewoon niet. Hij mag best zaken van zich afschrijven, maar doe dat dan zonder namen te vermelden. Het waren dikke vrienden altijd. Maar dit is matennaaierij. Ik ben woest en dat wil ik niet!”
Dus mijn advies: niet kopen joh!

Dan even terugkijken natuurlijk ook. Leukste renner van 2016, uiteraard Peter Sagan. Knallende uitslagen, altijd in voor een joke, de vrolijke grijns, de wheelie, het grappige Engels, Peter moet blijven en staat ruim op één. Leukste profwedstrijd; de Strade Bianche. De slimme en sterke Fabian wint voor de derde maal deze speciale koers met de finish op het legendarische Campo in Siena. Bijna ging Brambilla – nu derde – er mee aan de haal, Stybar twee. Leukste profwedsrijd in eigen land; de 60e profkoers van Zevenbergen, een tijdrit, een afvalwedstrijd en een criterium. Een prima zonnetje, heel, heel veel publiek want gratis. Je loopt zo door het cafe naar de andere kant van het parcours, uitstekende biertjes en Jasper Stuyven die wint voor Thomas de Gendt en Stef Clement. Kees en ik helemaal in de wielerwolken.

Dan de leukste Rondemiss. Dat was natuurlijk met lengte (!) de dame die in de Giro de rode trui uitdeelde met heur donkere haar en iets te korte rokje. De leukste dameswielrenster? Dat was dan weer Adrie Vissers in het interview met Dionne de Graaf in Doha over Johan Lammerts. Wat een schatje! En dat terwijl er zich bij de dames een klein drama afspeelde! Leukste aanstormend talent; ja allicht onze eigenste Brabants worstenbroodje Sam Oomen. Wint een grote koers, rijdt zich op TV in de kijker, kan klimmen en maakt publiciteit. Op Cycling.be vertelt hij recent dat hij grote plannen heeft in enkele klassiekers, zoals L-B-L, waar hij er pas op de St.Nicolas af moest en Lombardije. We gaan het zien.

Fietsende feestdagen en een goed roulerend 2017!

Thomas Dekker @ Italiaanse Racefietsen | www.italiaanseracefietsen.comGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *