De Pinarello van Barry

IR presenteert de Pinarello van Barry Heezen uit Rotterdam. Het gaat om een model Stelvio uit 1994.

Pinarello van Barry | Stelvio 1994 @ Italiaanse racefietsen

“Al een tijd was ik op zoek naar een klassiek Italiaanse stalen frame om te restaureren, bij voorkeur een Pinarello. Uiteindelijk viel m’n oog op een fantastisch blauwe Pinarello Stelvio uit 1994. Ik heb ‘m onlangs gekocht van iemand – de eerste eigenaar van de fiets – die de fiets niet meer gebruikte en hem te mooi vond om er niets meer mee te doen. De fiets werd aan mij gegund vanwege de plannen die ik heb met de fiets.

Met pijn in het hart werd de fiets aan mij overgedragen.Eindelijk had ik m’n PINA. En wow: wat een fantastisch frame! Nauwelijks roest en alles nog in de originele lak. De komende tijd wil ik de fiets nog authentieker maken. Alle niet-Italiaanse onderdelen wil ik vervangen voor authentiek Italiaanse componenten van Campagnolo en Dedacciai. Ook denk ik aan handgemaakte goede wielen die het rijgedrag ten goede moeten komen.

Waarom Pinarello? Pinarello, alleen de naam is al mooi. De historie van de fiets, de kaders die in de jaren gemaakt zijn, de innovatie, het eigenzinnige: alles van dit Italiaanse merk spreekt me aan. Ik ben trots dat ik zo’n mooie klassieker mag bezitten en verder ga opbouwen tot mijn ultieme klassieker.

De fiets stuurt strak. Het frame reageert goed en alles voelt heel comfortabel. Ik hoop de fiets nog wat lichter te kunnen maken door componenten te vervangen en betere wielen toe te voegen. Ik had nog geen ervaring met staal, maar ik begrijp nu wat ze bedoelen met de niet in cijfers uit te drukken ‘unieke rij-eigenschappen’ van staal.

Zelf fiets ik al een paar jaar op een Carbon-frame van Canyon. Dit zal ik ook zeker blijven doen. Op mooie zonnige zondagen hoop ik in de toekomst m’n kilometers te kunnen maken op de klassieke Pina Stelvio!”

Specificaties Pinarello Stelvio
 • Frame: Dedacciai Kens buizen (Staal)
 • Voorvork: Dedacciai Kens (Staal)
 • Afmontage: Campagnolo Daytona
 • Balhoofd: Shimano Dura-Ace
 • Zadelpen: Shimano Dura-Ace (aluminium)
 • Wielen: Campagnolo Scirocco G3
 • Banden: Continental GP4000 (draad)
 • Zadel: Selle Italia SLR
 • Pedalen: Shimano Ultegra SPD-SL


5 reacties op “De Pinarello van Barry

 1. Proficiat met deze parel uit Italie.vooral de kleur spreekt mij aan,de kleur komt pas echt tot zijn recht als het zonnetje op het frame schijnt.Zelf heb ik ooit ,levering 28-03-97,een Pinarello PARIS in dezelfde kleur aangeschaft,op maat voor FL 3560,00.Deze kleurstelling met de wit/gele logo’s is trouwens van het team van de melkfabriek in Brescia,BRESCIA LAT.
  Pinarello heeft in de loop der jaren verschilende types buizensets gebruikt bij de vervaardiging van de Vuelta frames,in 1994 PINARELLO LOKENS BUIS,in 1995 COLUMBUS EL OVERSIZE en van 1996 t/m 1998 PINARELLO KENS BUIS.
  Op de verkooplijst van 1998 stond de Vuelta te koop voor 2715 hollandse florijnen.En opmerking wil ik echter nog kwijt,ik heb niets tegen shitmano,maar op een italiaan past alleen maar een Italiaanse afmontage bv CAMPAGNOLO.

 2. Mooi fiets Barry.
  Ik weet, net wat Piet zegt, dat als het zonnetje er op schijnt de fiets nog mooier wordt. Jammer dat Pinarello deze kleur niet meer gebruikt.
  Zelf heb ik dezelfde Stelvio in dezelfde kleur maar ik meen mij te herinneren dat de mijne uit 1998 komt. Mijn Stelvio is met Dura Ace afgemonteerd. Ik heb alles wat mogelijk is gepolijst dus op de crank is niets meer van Shimano te zien.
  Veel plezier met de fiets. Rijden is nog steeds heel goed te doen vind ik dus wel gebruiken hoor.

 3. Prachtige fiets, gefeliciteerd! Dit frame zal echter niet uit 1994 zijn. De typografie is duidelijk van een paar jaar later. Ik heb de catalogi uit die jaren nog – en mijn eigen Stelvio is echt uit 1994…! Herinner me nog het moment dat ik ‘m ging kopen – “wat kan ik voor je doen, knul?” …Cees Jonkers, mecanicien van o.a. Leontien van Moorsel, in zijn toenmalige winkel aan de Strevelsweg. 1675 gulden was ‘t frame – zelfs voor toen was dat eigenlijk niet duur. Probeer nu maar ‘s een stalen frame met gesoldeerde lugs te kopen – wordt dan eerder 2675, en dan ook nog in euro’s. En Pinarello heeft helaas al jaren terug alle staal-mannen uitgerangeerd, momenteel vertrouwend op Japanse carbon-frames die in Italie van lak en stickers worden voorzien.

  Goed dat je dit echt tot project-fiets maakt en ook zo Italiaans mogelijk wilt maken. Zelf net Campa Zonda wielen er onder getimmerd; heb de meeste stickers verwijderd voor een klassiekere “look”. Aanrader voor jou ook, trouwens. Niet heel duur, handgebouwd – met individuele handtekeningen erbij, vederlicht en rijden geweldig. Veel plezier!

 4. HEREN CONTROLEER DE BUISTYPESTICKER,DAN KUNNEN JULLIE ZIEN OF HET FRAME 1994,1995 OF TUSSEN 1996 EN 1998 GEFABRICEERD IS

 5. Correctie,Ik heb het verkeerde type gekoppeld aan het buistype,bovengenoemd heeft betrekking op het type STELVIO.Het type Vuelta kwam pas in 1995 gebouwd met Columbus EL oversize buisset,en van 1996 tot 1998 van pinarello ARX buis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *