Glazen bol

Column Henk van den Anker oktober 2014 @ Italiaanse RacefietsenWelja, je zult maar waarzegger zijn – zoals ik even deed – en de kleine Quintana uit Colombia als winnaar tippen voor de eindzege van de Vuelta. Terwijl de inkt van de ingezonden column nog niet droog was (!) zie je de kleine Movistar-kanshebber in de dagen daarna twee maal achtereen tegen het asfalt smakken; en zo weg prognose, weg Quintana en weg spanning. Nou ja, dat laatste was niet helemaal waar, want Contador, Valverde, Froome en Rodriguez hielden de sjeu (dialect) er nog wel in.

Vooral Froome kreeg zijn koffiemolentje en computertje behoorlijk op gang, maar Contador bleef alert, won ook nog de koninginnerit, hield Froome letterlijk achter zich en de rode trui vast. Zelden een renner zo merkwaardig recht op een racefiets zien zitten, met een zo’n mini-verzetje zien trappen, zo veel op zijn boordcomputer zien kijken en zo veel zien babbelen in z’n oortje als onze lange, dunne Brit. Nu er toch gekeken wordt naar het motortje van Hesjedal, kan er misschien ook gecheckt worden of Froome een echt mens is? Is het geen door de Sky-fabriek in het geheim ontworpen fiets-robot? Is Froome wel echt?

Met mijn dappere favoriet Robert Gesink ging het minder. Hij moest drie dagen voor de finale huiswaarts vanwege twee operaties van zijn vrouw. En dat gaat uiteraard voor. Beslist zeer jammer want mijn Robert stond stevig zevende in het klassement, een prima prestatie, daar waar de jonge – overmoedige? – Kelderman toch wat teruggevallen was en Laurens een vrijwel onzichtbare ronde reed. Ook Poels reed zich niet in de kijker. Wel weer fantastische beelden gezien van Noord-Spanje met de Picos de Europa, waar mijn zoon Guido, uw hoofdredacteur van Italiaanse Racefietsen, eens vele jaren geleden met zijn mountainbike spoorloos verdween, geen telefonisch bereik had, pa erg ongerust was maar gelukkig dook de avontuurlijke jongeling na enige uren zonder enig schrammetje weer op – file, zo zei hij! Noord-Spanje een heerlijke – groene! – streek, we gaan er binnenkort toch weer eens heen. Ook de plaatjes van La Coruña intrigeerden me.

En glazen bol of niet, natuurlijk hadden mijn ultieme fietsvrienden en -kenners weer een poule ingevuld voor het WK. Zonder het ooit echt te kunnen bewijzen had ik op mijn papiertje Kwiatkowski gezet. Echt waar. Dus een keer mis en een keer goed in de glazen bol! Of gelooft u het niet? Overigens een vrij mat WK, na uren kwam er een beetje gang in. En wie was de beste Italiaan? Ja, zegt u het maar. Niet? Onze enige echte Sonny Colbrelli van Bardiani-CSF-PCT, die de afgelopen weken maar liefst twee Italiaanse semi-klassiekers op zijn naam schreef, spurtte in de chasing-group naar de 13e plek!

Tenslotte nog een boude bewering: ik beweer dat Michel Wuyts uit België, die samen met Jose de Cauwer commentaar levert op de Belze TV, geen snars verstand van wielrennen heeft. Gaan ze nu drinken Jose? Hij is een goed journalist, hij heeft verstand van wijn, het is een aimabele man, hij doet er veel aan, hij heeft de uitslagen op schoot, is erudiet, herkent de renners van drie kilometer hoogte, maar sjoege van wielrennen, nee, echt niks, nada. Hij leest de koers niet, ziet niet wat er echt gebeurt, heeft geen gram humor, vraagt Jose het hemd van het lijf en speelt alleen maar de verontwaardige eeuwige ondeskundige vermoorde onschuld. Moet je vroeger echt zelf gefietst hebben om goed wielercommentaar te leveren? Ik zeg Ja. Michel Wuyts is een ramp voor de wieler-TV en als Jose er niet naast zat kon je het net zo goed zonder geluid bekijken. Al is het nog lang niet zo erg als in het Smeets-tijdperk. Zo, en dan wens ik u nog een prettige dag en mijn glazen bol gooi ik in duizend scherven.5 reacties op “Glazen bol

  1. Wiecher Maarse

    “Moet je vroeger echt zelf gefietst hebben om goed wielercommentaar te leveren?”

    Het is overigens geen garantie, dat als je vroeger gefietst hebt dat je goed wielercommentaar levert. (Ducrot)

  2. Weet je wat echt een ramp is…..Samen met H v/d A een koers volgen met commentaar van Michel Wuyts… Vriend H zit zoveel commentaar te geven, dat ik de deskundige mening van de Cauwer niet eens kan volgen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *