De Pinarello van Peter

IR presenteert de Pinarello van Peter uit Rotterdam. Het gaat om een Stelvio uit begin jaren negentig, afgemonteerd met Campagnolo.

Pinarello van Peter | Stelvio @ Italiaanse Racefietsen

“Dit is mijn eerste Italiaanse fiets. De foto’s zijn bijna allemaal van vlak na het overspuiten en opnieuw opbouwen, in mei 2013. Een van de foto’s toont de fiets op het punt waarop ik aan de stuurbekabeling ga beginnen. De laatste foto is van eind juli dit jaar, in de Franse Alpen.

Het frame kocht ik in 1994 bij Wielerstudio Cees Jonkers in R’dam-Zuid. Ik bestelde een Stelvio-frame in zwart metallic, 61 cm c/c. Destijds verkocht Pinarello alleen losse frames in Nederland, des te beter omdat ik de 105-groep van mijn Koga Flyer wilde overzetten. Ik viel voor Pinarello mede door de foto’s in de fantastische folders die ze destijds maakten, en door Indurains successen in de tour. Geld voor een Campa groep had ik nog niet!

Heb vijf jaar op deze combinatie gereden, toen ik voldoende gespaard had voor een Chorus groep. Dit was in september ’99, toen Campa net met 10-speed begon. Jonkers ried me echter aan om het bij 9-speed te houden, i.v.m. kinderziektes van de 10-speed kettingen waar hij al over gehoord had. Tot op de dag van vandaag mis ik die 10de krans nooit, ik wissel toch altijd van cassette als ik de bergen in ga.

Vanaf ongeveer 2008 begonnen de decals op het frame te bladderen; omdat deze onder de blanke laklaag zitten, trokken ze meteen die laklaag ook aan splinters. Voorjaar 2013 vond ik het mooi geweest en heb ik de fiets gedemonteerd, laten stralen en overspuiten – deze keer in niet-metallic zwart, en zelf weer opgebouwd met uitzondering van het balhoofdstel en trapas; welke ik liet monteren door Rody van de Wielerstudio – degene die Cees Jonkers’ zaak al enige jaren geleden overnam. Bij de wederopbouw zijn alle draaiende delen ofwel vervangen door nieuwe, ofwel door tweedehands maar al gereviseerd (Record Ergopower grepen in carbon).

De huidige configuratie is dus vrijwel geheel 9-speed Chorus ’99, Record ’99 grepen, Flite Titanium zadel (een exacte re-issue van het oermodel, van Selle Italia), Mavic CPX 33 velgen (zonder de lelijke gele decals), Thomson Elite zadelpen, Chinese (moet kunnen!) carbon bidonhouders, Look Carbon pedalen, Cinelli voorbouw en bocht. De Dedacciai-stickers op vork en frame vond ik op eBay; ze zijn niet van het juiste type, maar wel het juiste merk en legering. Omdat ik ze ook nog eens veel mooier vond dan de oude Deda Kens-stickers, besloot ik voor dit leugentje om bestwil.

De fiets rijdt als op rails, en was ook deze zomer weer volkomen solide en betrouwbaar in afdalingen tot 75 p/u. Ook bij 92 p/u (1999, grote St. Bernhard) was de fiets geheel trillingsvrij. Op dit moment zitten er geen upgrades in de koker – ik zou ook niet weten wat er nu nog aan te verbeteren valt. Een veertje zal het nooit worden, hoewel ik best tevreden ben over de 9,2 kilo schoon aan de haak. Ik zal er nog vele jaren op blijven rijden!”

Meer informatie


5 reacties op “De Pinarello van Peter

 1. Ik ben geen Fan van de carbon Pinarello fietsen.
  Maar dit is werkelijk een plaatje en wens je er nog enorm veel fietsplezier mee.

 2. Prachtig ! Géén gebogen bovenbuis, géén moderne fratsen !
  “Normaal” gekleurde groep, niet zwart enz.
  Zou het moderne spul sneller gaan ?
  Ik betwijfel dat nog steeds.

 3. Gefeliciteerd met deze mooie Pina,de passende afmontage italiaans zoals het hoort,hij mag dan wel iets meer gewicht op de weegschaal brengen maar stuurd wel daarheen waar jij hem wild hebben,dat ken je van menige carbon niet zeggen.

 4. Thanks, guys! Toen Pinarello Japanse carbon-frames begon te verkopen met hun eigen naam er op, was het voor mij ook wel over. De kenner ziet op de garagedeur-foto een Lancia Fulvia (1970) staan – het huidige Lancia is precies dat, een ander merk (Chrysler) met Lancia-badges. Heb in de loop der jaren flinke schuivers met de Pina gemaakt – goed staal geeft geen krimp. Schaafwonden genezen, een gebarsten carbon-frame niet.

 5. Toch nog wat veranderd – een set Campagnolo Zonda wielen. Niet duur voor de kwaliteit, lopen/rijden echt super, en halen een ons of drie van het totaalgewicht af. Ze zouden vooral erg mooi zijn zonder de opschriften, maar ik vraag eerst even of de garantie vervalt voordat ik deze verwijder…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *