Laat Thijs eens zweten!

Mijn favoriete wielerjournalist is Thijs Zonneveld. Hij is jong, dynamisch en weet telkens precies op het juiste moment het juiste onderwerp voor zijn stukjes te kiezen. Ik ken niemand die mooier de loftrompet over Milaan – San Remo en het Italiaanse asfalt heeft gestoken. Hij kent evenals mijn favoriete columnist Peter Winnen het peloton van binnenuit. Bovendien laat hij regelmatig zien nog een aardig partijtje te kunnen pedaleren. En dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn plan voor een berg in een van de IJsselmeerpolders met een recreatieve bestemming. Alle lof dus.

Thijs heeft alleen één wat hinderlijke eigenschap en dat is het verzamelen van zoveel mogelijk KOM’s op Strava, vooral in Amsterdam en omgeving. Ook elders wil hij wel eens toeslaan. Zijn Strava-verslaving heeft hij eerder al eens ruiterlijk toegegeven in het stukje ‘Met de Strava op mijn hielen’, maar het valt mij op dat niemand hem ook maar een strobreedte in de weg legt. Ja, soms raast Niki Terpstra voorbij en neemt en passent een aantal KOM’s over.

De afkorting KOM is ook wel grappig. Voor de niet Stravisten: het betekent King of the Mountain – bergkoning (voor de dames is er de Queen, QOM), maar in de omgeving van Amsterdam is in de verste verte geen berg te bekennen. Het wachten is dus eigenlijk nog steeds op de berg van Thijs. Maar dat mag de pret niet drukken.

De belangrijkste klim in de wijde omgeving is het Kopje van Bloemendaal. Alleen om die duintop nu een berg te noemen gaat wel wat ver. Stijl is het wel. Zoals ook de paar opritten van bruggen die de omgeving telt. Met veel genoegen heb ik de digitale strijd gevolgd, die zich vorig jaar op het Kopje ontspon, waarbij Thijs de KOM van Niki probeerde over te nemen en waarbij ook andere coureurs zich aandienden.

En zo zou het op de andere stukken ook moeten, want we maken het voor Thijs veel te gemakkelijk op deze manier. Zo zou bij hem het idee post kunnen vatten dat zijn lijden, zijn smijten, zijn snotteren en zijn hijgen niet serieus worden genomen als zijn KOM’s niet eens een keer stevig massaal worden aangevallen. Ik zou dat zelf dolgraag doen, maar ik moet bekennen dat hij meer dan een klasse te groot voor me is. Maar met een digitaal peloton moet het haalbaar zijn. Immers je bent Stravist of niet. Iedere rijder kiest dan het hem of haar best liggende Strava segment en gaat daar dit seizoen eens serieus op trainen. En dan tegen het eind van de zomer organiseren we een massale aanval op de segmenten van Thijs. Hij heeft op Strava niet minder dan vijf pagina’s met KOM’s dus keuze genoeg

Thijs vloekt, rost, martelt en kotst, maar het digitale peloton heeft hem gelost. En dat is het beste compliment dat we hem kunnen geven.

Column Martin van Oostrom mei 2014 | Thijs Zonneveld @ Italiaanse Racefietsen

 

 2 reacties op “Laat Thijs eens zweten!

  1. Beetje teveel eer voor Thijs. Het is maar hoe je ermee omgaat. Ik vind het leuk om na een gezamenlijke rit, vol endorfines na afloop achter de pc de rit na te bespreken. Dat geeft verbinding, dat is leuk. Hetzelfde als een kop koffie in het clubhuis na de tocht.

    Wat Thijs doet moet ie zelf weten. Als hij er gelukkig van wordt, ga je gang. Hij zal er zelf wel achter komen wanneer hij zich laat gek maken door strava. Ow nee, dat is omgekeerd, hijzelf maakt zich gek.

    sportgroet
    Tja

  2. Wat Thijs schrijft lees ik maar wat graag. Het steile Kopje van Bloemendaal beklimt hij in stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *