De Freschi van Piet

IR presenteert de volledig gerestaureerde en Campagnolo afgemonteerde Freschi van Piet Beerens, een merk dat nog ontbrak in de lijst met fietsen van lezers.

Freschi van Piet Beerens @ Italiaanse RacefietsenEmiliano Freschi was 16 jaar de chefframebouwer van Sante Pogliaghi, waarna hij onder zijn eigen naam de Freschi zijn eigen frames ging bouwen. Hij heeft heel bijzondere creaties en constructies gebouwd, waaronder deze Supreme.

Begin jaren negentig vond ik bij Math Salden een oud opgestuikt frame, boven en onderbuis waren door een ongeval, ‘accident’ verklaarde de Italiaanse Belgische eigenaar, ernstig vervormd (total loss). Op het frame was het logo dermate beschadigd (oorzaak, twee stalen klemmen om de bidonhouder vast te zetten) dat de merknaam nog maar gedeeltelijk zichtbaar was, namelijk FRE??HI.

Er zat een bijzonder systeem om de derrailleurkabels over het bracket te geleiden op het frame, dat ging namelijk door middel van 3 wieltjes. Ik vond dit zo mooi, dat ik, alhoewel ik toen nog niet besmet was met het oldiestalenrosvirus (misschien heeft er toch al iets gesluimerd), het frame mee naar huis heb genomen. Thuisgekomen frame gepoetst en opgemeten, 54 cm cc hoog, 53,5 cm cc lang, helaas te kort voor Pietje.

Kontakt opgenomen met framebouwer Jan Weymans in Mechelen (B). Het frame kon voor €225,00 gerepareerd worden, bovendien kon hij de bovenbuis verlengen tot 56 cm cc. Het is jammer dat we het frame toen niet in de originele staat hebben gerepareerd. We hebben namelijk de 3 losse remkabelklemmetjes vervangen door een remkabel die binnendoor de buis loopt. Verder bidonhoudernokjes en een voorderrailleurnok gemonteerd.

Ik heb de fiets toen Campagnolo afgemonteerd en er twee seizoenen op gereden, zelfs op Mallorca. Hij beviel mij uitstekend, ondanks de verlenging van de bovenbuis stuurde de fiets perfect, de wielbasis is nu toch nog maar 98,5 cm. dat is door vakman Jan knap gedaan.

Op het moment dat ze bij mijn vriend Jo Pelzer in Frankrijk zijn twee fietsen uit de auto gestolen hadden, heb ik de fiets aan hem verkocht. ik had zelf net een TVT92 aangeschaft. Na twee seizoenen heb ik het oude beestje toch weer teruggekregen. Hij heeft toen nog een tijdje als sta-in-de-weg-fiets gefungeerd en is verkocht aan een kennis van een kennis in het noorden.

In januari 2008 raakte ik besmet met het oldiestalenrosvirus en ging ook het FRE??HI lampje weer branden. Via via Otto de eigenaar (Alkmaar) opgespoord en jawel hoor: hij had de fiets bij zijn moeder in Enkhuizen staan. Afspraak gemaakt en Otto heeft mij de fiets teruggebracht. Wat de inmiddels nieuwe lak betreft: het heeft een tijdje geduurd maar de firma Unlimitedcolors heeft de klus weer geklaard.

Meer informatie


2 reacties op “De Freschi van Piet

  1. Pracht verhaal bij een pracht fiets. In levende lijve zelfs nog mooier dan op de foto’s. Alle modificaties hebben de fiets nog unieker gemaakt dan ie al was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *