De Bianchi van Peter

IR presenteert de Bianchi van Peter uit het Belgische Merelbeke. Het gaat om een Oltre XR uit 2013, afgemonteerd met Campagnolo, die hij dit jaar in bezit kreeg.

Bianchi van Peter | Oltre XR @ Italiaanse Racefietsen

Bianchi van Peter | Oltre XR @ Italiaanse Racefietsen

 • Groep: Campagnolo Chorus
 • RAR 46mm carbon wielen
 • Ritchey WCS Logic II stuur en stuurpen
 • Look Keo Max 2 pedalen
 • Selle Italia SLR zadel

Al vanaf de introductie van de originele Bianchi Oltre was ik verliefd op de vorm. Maar het budget was er nooit echt om mijn Wilier Izoard te vervangen en een echte reden was er ook niet want de Wilier (later met Campagnolo Shamal Ultra wielen) deed het nog voortreffelijk.

Dit jaar kwam de Oltre XR 2 uit wat betekende dat de oltre XR (met een mooier kleurschema vind ik zelf) iets betaalbaarder was geworden online. Dus ik ging op zoek naar wegen om mijn ultieme droomfiets samen te stellen. Dat liep een beetje als volgt :

Ik heb het volgende tweedehands verkocht :

 • Wilier Izoard koersfiets
 • Campagnolo Shamal Ultra wielen
 • Trek 8500 Mountainbike
 • Fender Stratocaster gitaar

… en ondermeer met dat geld het volgende ‘verzameld’ :

 • 59 cm Bianchi oltre XR frame in Celeste kleur (uiteraad) uit een demo model van een Duitse webwinkel voor 30 % korting
 • RAR Optimal wielen (2.000 km mee gereden) van een professioneel Frans triathleet aan 50% van de prijs
 • Stuur en stuurpen in nieuwstaat via 2dehands sites
 • Elite Bianchi bidonhouders via Nederlandse webshop
 • Pedalen en Campagnolo groep nieuw via fietsenmaker
 • Selle Italia SLR zadel overgenomen van de Wilier (net op tijd terug uit herstelling)
 • Nieuwe Schwalbe One 25 mm bandjes uit ‘Aalter’
 • Een paar weken wachten totdat de fietsenmaker tijd had en voila : een unieke Bianchi.

Heel veel heb ik er nog niet mee kunnen rijden maar wat meteen heel duidelijk is, is dat het een stijve fiets is en iedere trap meteen wordt omgezet in voorwaartse beweging. Als je uit het zadel komt en kracht zet op de pedalen dan gaat de fiets er als een bom vandoor. Ook rolt ie verschrikkelijk goed, het lijkt wel of ik constant wind in de rug heb of alsof er wat ‘mechanische hulp’ in mijn frame zit ingebouwd, een echt verschil met de Wilier.

Mensen die een supercomfortabele fiets willen zijn waarschijnlijk beter af met een andere fiets maar het is zeker geen keiharde fiets. Het helpt om de banden iets minder hard op te pompen en een dik stuurlint te installeren en uiteraard met een goeie zeem rond te rijden. Het stuurlint is wat dun dus ik denk dat ik dat nog wel eens laat vervangen en ik kan nog een beetje spelen met de hoogte van het stuur maar voor de rest is deze fiets precies zoals ik wil.

De hele opzet hier was een fiets maken die in alle opzichten beter is dan de Wilier maar perfect bruikbaar is voor alle ritten en relatief betaalbaar is (vandaar ook de Chorus groep en geen (Super) Record). Het liefst was ik onder de 7kg gebleven en als je de pedalen en bidonhouders eraf haalt, dan zit ie daar ok vlot onder maar de fiets weegt compleet 7,1 kilo; niet slecht voor een racer in maat 59 met hoge wielen en niet de allerlichtste groep.

Het is uiteraard altijd afwachten als je een hoop onderdelen samensmijt maar ik ben heel tevreden over het resultaat en hoop de komende jaren in binnen- en buitenland van de fiets te kunnen genieten.

Meer informatie


3 reacties op “De Bianchi van Peter

 1. Mooie fiets, ik heb hem een beetje op dezelfde manier verkregen.
  Al is mijn ervaring dat de fiets een stuk vergevingsgezinder is dan mijn vorige ( Colnago E1) door de smalle achterbrug.
  Incl chourus groep 6,8 kg maat 59 maar dat maakt met mijn 92kg helaas geen enkel verschil.
  Bij deze wens ik je veel fietsplezier met deze mooie fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *