Review Tacx Cycling app (iOS only)

Sinds eind november rijd ik meermaals per week op de Tacx Bushido trainer met de Tacx Cycling app voor iPad. Tijd voor de review.

Review Tacx Cycling app @ Italiaanse Racefietsen

Disclaimer: wat hieronder volgt is géén uitgebreide verhandeling over alle ins- en outs met betrekking tot het trainen op de Tacx. Deze review gaat over één van de laatste aanvullingen op het Tacx assortiment van fietstrainers: de Tacx Cycling app. Die wordt in de markt gezet als een eenvoudige oplossing om op de Tacx te kunnen trainen, zonder gedoe met computers en kabels.

Plug & Ride

Maakt Tacx die belofte waar? Daar kan ik op antwoorden: jazeker. Nadat er er een pakket met Bushido trainer met stuurcomputer (die je niet gebruikt vanwege de app), tablethouder voor op het stuur van je racefiets en een Wahoo Ant+ dongle voor je iPad door een koerier van Tacx bij mij thuis werd afgeleverd, was ik in no-time ready to ride.

Opbouw en installatie
 1. Rem van de Bushido vastschroeven aan de poten met bijgeleverde imbussleutel (goed letten op de juiste stand voor je wielmaat);
 2. Achterwiel van je racefiets vastzetten (in mijn geval een Stalen Coppi strada) met voorwiel in de meegeleverde wielhouder;
 3. De Tacx tablethouder op het stuur monteren (sleutel bijgeleverd);
 4. Je iPad (een full size model van de derde generatie voor deze test) in de houder plaatsen. Schuif deze daarbij wat meer naar links i.p.v. precies in het midden, zodat je goed bij de volume knop van je iPad kunt, voor als je muziek luistert ‘onderweg';
 5. De Wahoo Ant+ dongle in de 30-pins connector poort* klikken (deze maakt de draadloze verbinding tussen de Bushido trainer en je iPad)
 6. Tacx Cycling app van de Apple app store downloaden en installeren op je iPad.
 7. De app opstarten en via instellingen koppelen aan de rem van de Bushido (instructies volgen op het scherm);
 8. Eventueel je hartslagband omdoen en koppelen aan de app (ik gebruik de T1992 van Tacx, maar er zijn ook andere merken/typen die compatible zijn);
 9. Kies een trainingstype of trainingsvideo (er wordt een korte video meegeleverd) en start met je training.
*Heb je een nieuw model iPad met Lightning connector dan is daar een speciaal verloopstekkertje voor te koop bij Apple, zodat je toch een 30 pins Ant+ dongle kunt gebruiken. De nieuwste versie van de Bushido trainer (dus niet de versie uit deze test) kan overigens ook zonder Ant+ dongle communiceren met de nieuwere versies van de iPad via Bluetooth SMART. Je hebt dan geen dongle meer nodig.
Constructie en gebruikte materialen

Je iPad zit na het aandraaien van de stelschroefjes heel stevig in de tablethouder. Rubberen inzetstukjes in de verstelbare ‘pootjes’ zorgen daarbij dat je iPad niet kan beschadigen en trillingsvrij vastgeklemd zit (en blijft zitten). Een kunstof beugel over je stuurpen zorgt ervoor dat de houder nergens heen kan. De houder zelf is van bijzonder stevig kunststof en zit zeer solide op je stuur.

Gebruik op de fiets

Doordat de Tacx tablethouder je iPad in een perfecte hoek houdt én deze op voldoende afstand van je stuur gemonteerd is (zie foto’s hierboven) is de kijkhoek heel prettig, kun je het scherm onder het rijden goed bedienen en heb je geen last van eventuele zweetdruppels die op je scherm terecht komen. De geïntegreerde bidonhouder is daarbij zo geplaatst dat deze niet voor het beeldscherm zit. Je kunt bovendien heel makkelijk bij je drinkbus tijdens het trainen. Daar is dus duidelijk over nagedacht.

Werking van de Tacx Cycling App

De Tacx Cycling App is een relatief nieuw product. Veel apps (zeker apps die samen moeten werken met externe hardware) hebben bij hun introductie last van kinderziektes. Ze zijn vaak niet stabiel en crashen regelmatig. Dat heb ik bij deze app in twee maanden geen enkele keer meegemaakt terwijl ik de app gemiddeld drie keer per gebruik om mee te trainen. Ik heb daarbij de app meermaals ontkoppeld van de rem en weer gekoppeld: dat ging telkens vlekkeloos (voor de duidelijkheid: normaal doe je dat dus één keer). Ook het herkennen en koppelen van de Ant+ dongle werkt keer op keer perfect. Registratie van alle data van de trainer naar de iPad en de data van de hartslagriem idem dito. Geen storingen, geen haperingen en dat terwijl dit toch allemaal draadloos gebeurt.

Films downloaden en afspelen

Het downloaden van films (kosten 9,99 euro per film) – direct vanuit de app – gaat eveneens vlekkeloos: kwestie van aanklikken, Apple ID invoeren, downloaden en opstarten. De films worden zonder haperingen afgespeeld. Het beeld is van HD kwaliteit en dus kristalhelder, zeker op een iPad met retina scherm (het blijft leuk om binnenshuis een gedeelte van het parkoers van Luik-Bastenaken-Luik af te haspelen, terwijl op de film de zon schijnt en het in de ‘echte wereld’ regent dat het giet of donker is).

Bediening en interface

Je kunt merken dat de Tacx Cycling app gemaakt is voor de tablet. De bediening is eenvoudig, het aantal mogelijkheden en opties niet overweldigend, de knoppen hebben een prettig formaat en de tekst is duidelijk leesbaar. De app zal wellicht minder functies kennen dan zijn grote broer voor de desktop of laptopcomputer (ik zou dat niet weten want dit is mijn eerste ervaring met Tacx software, reed hiervoor altijd op een Tacx rollerbank) maar alle basics staan volgens mij tot je beschikking. Of de registratie van alle data net zo nauwkeurig gebeurt als bij die grote broer kan ik helaas ook niet beoordelen, maar laat ik daar vooralsnog vanuit gaan (als iemand daar iets over kan zeggen dan hoor ik het graag).

Training en trainingsdata

Er zijn voldoende gevarieerde en instelbare trainingsprogramma’s aanwezig in de app die je kunt opslaan, analyseren en aanpassen (vermogen, hartslag stijgingspercentage etc.). Je kunt ook je eigen trainingsprograma’s instellen of bepalen en deze opslaan. Tijdens het fietsen vind je de belangrijkste real time informatie onderaan in beeld terug. In één oogopsag zie je jouw maximale en gemiddelde snelheid, maximale en gemiddelde wattage, maximale en gemiddelde omwentelfrequentie, maximale en gemiddelde hartslag en de verstreken tijd en afstand. Je kunt daarbij schakelen tussen eenvoudige en gedetaileerde informatie in het display. Ook kun je doormiddel van een pinch beweging inzoomen op je huidige, reeal time trainingsregistratie. Simpel en duidelijk.

Werkt niet in de achtergrond

Is er dan helemaal niets aan te merken op de Tacx Cycling app? Jawel: de app kan helaas nog niet in de achtergrond blijven draaien en registreren als je naar een andere app op je iPad overschakelt. Dit is vooral jammer omdat je dus niet naar een videospeler kunt overschakelen zodat je een speelfilm of serie kunt kijken tijdens het fietsen. Zo gauw je dat doet stopt de Tacx Cycling app met registreren (ik los dat overigens op door Netflix te kijken op mijn tweede iPad die ik op een kastje voor mijn fiets heb staan, maar dat terzijde). Wat wél werkt is muziek luisteren terwijl je aan het trainen bent met de Tacx Cycling App, tenminste: als je éérst de muziek aanzet en daarna overschakelt naar de Tacx Cycling App. En een ander muzieknummer kiezen door terug te switchen naar je muziekspeler is er daarna dus niet bij vanwege bovenstaande beperking. Hopelijk bouwt Tacx deze mogelijkheid in een update alsnog in.

Conclusie

De Tacx Cycling App werkt perfect. Doet wat ‘ie moet doen en doet dat stabiel. Voor mij persoonlijk is het de ideale trainer (ik ben geen data freak). Geen gedoe met stroom of kabels (wel zorgen dat je iPad voldoende opgeladen is natuurlijk) en dankzij een eenvoudige, heldere bediening en installatie ook geschikt voor niet-techneuten. Fietsen met een (gedownloade) routefilm is leuk en afwisselend. De iPad houder is oerdegelijk, net als de trainer zelf. De geïntegreerde bidonhouder is een gouden vondst. Dat de Bushido draadloos is (door te trappen genereer je de stroom die de Bushido nodig heeft om te kunnen functioneren) kun je hem zeer veelzijdig inzetten (zelfs buiten!).

Plus- en minpunten op een rijtje

+ Eenvoudige montage trainer en installatie app
+ Zeer stevig en degelijk
+ Verstelbare tablethouder geschikt voor alle formaten iPads
+ Volledig draadloos dus overal te gebruiken, geen (stroom)kabel nodig
+ Stabiele werking van de Tacx Cycling app
+ Uitstekend afleesbaar display
+ Gemaakt voor de iPad: geen poespas, eenvoudige bediening
+ Handige geïntegreerde bidonhouder
+ Geluidsarme werking van Bushido trainer

– App werkt (nog) niet in de achtergrond
– App werkt alleen met duurdere Vortex, Bushido en Genius trainers
– App werkt (voorlopig) alleen op de iPad

Gebruikte testopstelling
 • Apple iPad 3e generatie, 64 GB / cellular met iOS 7.0.4
 • Tacx Cycling app, versie 1.1.0 (gratis)
 • Tacx Bushido T1980 Ergo Trainer (adviesprijs 775 euro)
 • Tacx tablet houder (adviesprijs 39,50 euro)
 • Wahoo Ant+ dongle (adviesprijs 59,95)
 • Tacx hartslagband T1992 (adviesprijs (59,00 euro)
Meer informatie
Pin It


7 reacties op “Review Tacx Cycling app (iOS only)

 1. Is de app alleen beschikbaar voor Apple iPad of ook voor Android systemen zoals die op de Samsung Galaxy Tab 10.1?

 2. Hey,

  Kan je ook bestaande gps bestanden narijden? Dus eigenlijk je eigen tochten narijden?

  Groetjes

  Wim

 3. Hallo,

  Gebruik de app in combinatie met de Bushido nu een paar maanden. In het begin werkte het prima, maar de laatste tijd wordt tijdens een training de verbinding tussen de ipad en de Bushido regelmatig verbroken. De training wordt dan afgebroken. Tacx support heeft nog geen oplossing aangedragen. Zeer vervelend, vooral wanneer je ook nog eens hebt geinvesteerd in diverse flms.

  Groet,
  Roelof

 4. Dat is zeker vervelend Ron. Heb je de app al eens volledig verwijderd en weer opnieuw geïnstalleerd (inclusief nieuwe callibratie en koppeling)? En je gebruikt niet toevallig een ander draadloos apparaat dat voor storing kan zorgen (zoals een draadloze koptelefoon o.i.d)?

 5. Als ik dat hier allemaal lees, ben ik precies de enige met problemen. Ik ben helemaal niet tevreden met mijn dure aankoop, in december 2013. De trapfrequentie is een absolute lacher, dat jumpt van 30 naar 90 naar 50 enz, terwijl je gewoon een constant tempo draait, filmpjes moet je niet afspelen, van zogauw de weg boven de 5% stijgt krijg je nog nauwelijks je trappers rond. Al herhaaldelijk gemeld aan futurumshop en tacx, maar wat ze aanbieden als oplossing is lachwekkend. Enfin, dit moest toch eens gezegd worden. Gelukkig kunnen we nu buiten fietsen, hopelijk komt er een betere update tegen volgende winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *