De Masi van Piet Beerens

IR presenteert de Masi van Piet Beerens. Het gaat om een inmiddels volledig gerestaureerde Masi Special met Campagnolo Nuovo Record uit 1969.

Masi van Piet Beerens @ Italiaanse Racefietsen

“Niet in een garage, schuur of op een zolder, maar onder een duiventil in Weustenrade vond ik deze parel uit Italië. Een Masi Special uit 1969, afgemonteerd met de eerste uitvoering van Campagnolo Nuovo Record, 1e type 144 steek met niet gegraveerde remhoeven. De volledige eerste montage zit er nog op.

Sjef Geurts, geboren en getogen in Klimmen, kocht deze fiets in 1969 voor 1200 hollandse florijnen, gelijk in dat jaar won hij het zware A criterium in Stein. Hij fietste onder andere met Ger Harings, Theo de Leeuw, Jo franken uit Linne,S chetters uit Meersen en Jo en Koos Klinkers.

Voordat deze fiets in zijn oude glorie hersteld is zal nog veel water door de Maas stromen. Maar als hij klaar is zal ik hem opnieuw op deze site aanbieden.”

Update 14/11/13

“Ondertussen is veel water door de Maas gestroomd, de restauratie van het oude beestje is ten einde. Gewoon unlimiTED. Behalve het stuur, stuurpen en de wielnaven zit al het originele spul – eerste montage volgens Sjef Geurts – uit 1969 er weer op. De stuurpen was niet los te krijgen en dus heeft hij het niet overleefd. De naven hadden hun beste tijd gehad.”7 reacties op “De Masi van Piet Beerens

 1. Mooi! Goeie vonst. Hopelijk is alles met vet gemonteerd…. Ik heb nog een Gios frame liggen met de Campa zadelpen muuuuuuuuuurvast in de zitbuis. Staat al 2 maanden op z’n kop met de zitbuis gevuld met WD-40.

 2. Hallo Theo,de zadelpen ging er goed uit,maar de stuurpen heb ik moeten afzagen om zodoende het balhoofd te kunnen demonteren,daarna heb ik de vork een paar dagen op zijn kop gezet gevuld met kruipolie,maar hij kwam niet los,ik heb toen met de gasbrander het zaakje heet gestookt en waarrempel hij kwam los.Jammer van de pen,maar ik zal links of rechts nog wel een passende vinden.De complete groep is nog in goede staat,niet afgetrapt,alleen de voorbladen zijn vervangen door imitatie campy.Deze afmontage,met de remhoeven zonder tekst,zie je niet zoveel omdat ze in eerste instantie alleen verstrekt werden aan ploegen,maar wie kort bij het vuur zat kon er wel eens een bemachtigen,laat 1969 toen deze groep in de winkel aan iedereen werd aangeboden,waren de remhoeven gegraveerd.

  Aangaande de Gios,je kunt de pen in de lengte richting doorzagen,een hele klus.Je neemt een 15 mm koperen waterleiding buis,iets langer als een ijzerzaag blad,en zaagt/slijpt dit in de lengte richting open,zadat je het zaagblad in de buis kunt leggen,dan twee gaatjes in buis maken met pennetjes,precies zoals je een zaagblad in een normale ijzerzaagbeugel vastzet.Door deze constructie krijg je stabiliteit in het zaagblad,maar wat belangrijker is,omdat het blad in de buis ligt steekt het niet ver uit en kun je in feite niet dieper zagen als de wanddikte van de zadelpen,en dus het frame niet beschadigen.

  Het kan zijn dat je twee keer moet zagen.sucses.

  Mvg Piet Beerens

 3. Sory Theo,ik was nog vergeten te vertellen,dat je de pen het beste zover mogelijk kunt afzagen,tot aan de zadelpenlug.

  Mvg Piet Beerens

 4. Beste Piet,

  Gefeliciteerd, dit maakt onze hobby zo mooi hè. Ik denk dat je zo’n unieke vonds maar zelden tegen zal komen. Waarschijnlijk zal het crankstel 151 steek zijn want dat is de eerste maat die Campagnolo toen op de markt bracht. De allereerste waren, zoals je zult weten, met afgesloten pedaalgaten.

  De remhoeven zonder gravering zijn super uniek. Ik heb ze voor mijn FAEME replica moeten wegslijpen want origineel zijn ze onbetaalbaar.

  Ben benieuwd hoe de fiets zal worden.

  Nogmaals proficiat Piet.

  Groet,

  Piet Schafthuizen

  (liefhebber van vintage Italiaanse schonen)

 5. Bedankt voor de reactie Piet. En wàt een goeie tip dat met die koperbuis: normaal loop ik altijd te kloten met een los zaagblad en een ploetslap voor m’n vingers.

  Maar toch geef ik de moed niet op; ik heb al ‘s een zadelpen losgekregen uit een Zielemann dus…..

  Strondvervelend dat mensen fietsen zo slecht in elkaarzetten. Da’s de reden dat je geen enkele Kronan meer ziet fietsen want die ielige alu zadelpennetjes gingen ook zó in ‘t frame (alvorens ze afbraken). Daar liggen we natuurlijk niet wakker van maar ‘t is toch een feit.

  Bij mijn Batavus Professional zat gelukkig wèl alles dik in ‘t montagevet. Restauratie was dan ook een fluitje van een cent :)

  http://www.klassiekeracefiets.info/2011/07/24/de-batavus-van-theo/

  Welliswaar geen Italiaan maar wèl opgebouwd met Columbus buis.

 6. Leuk om zo een verborgen parel te zien opduiken. Veel plezier met de restauratie en zie het eindresultaat met belangstelling tegemoet.

 7. Ha Piet, mooie vondst! Boordevol potentie en na restauratie heb je er weer een pracht exemplaar bij. Fiets is bij jou in goede handen dus alle vertrouwen dat de Maas nog niet leeg zal zijn voordat ie klaar is.

  Voor wat betreft de ellende van vastzittende pennen; het wil ook nog weleens werken om het frame in de vrieskou te zetten (momenteel geen probleem) en daarna weer binnen te halen en wellicht beetje op te stoken. De natuurkundige wetten zijn vaak sterker dan men denkt. Ook WD40 vervangen voor cola in de pen geeft weleens verassend resultaat met een beetje geduld. Zagen kan altijd nog………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *