Giro Blauw

Nou ja de kop moet eigenlijk zijn Gios Blauw, maar een grap moet kunnen. En zo kon het dus gebeuren dat Guido en ik op zondagochtend 27 oktober met tegenwind kracht 11 naar ‘t Kuipke in Gent gingen, alwaar de legendarische wielerbeurs Stalen Ros België te zien was.

De beurs stond dit keer geheel en al in het teken van Gios Blauw, want 65 jaar jong en nog lang niet met pensioen! Het werd je blauw voor de ogen, want de fraaie blauwe jongens stonden in slagorde opgesteld en werden een voor een op camera vastgelegd voor de wedstrijd ‘wie heeft de mooiste Gios’.

Op deze site heeft Guido alvast razendsnel verslag gedaan van dit nostalgische evenement + foto’s. Bovendien waren de grote Gios-baas Aldo Gios en zijn zoon Marco hoogstpersoonlijk present. Maar ik neem u nog even mee als koper / toeschouwer / bewonderaar / evenzeer liefhebber van racefietsen en Italiaanse in het bijzonder. Want zelf trotse eigenaar van een diepzwarte Ernesto. Maar dit terzijde.

Ja er was werkelijk van alles te zien en te koop, van achterkransje tot complete glim-Gios, van rolletje stuurlint tot verroeste voorvork, van fietsbladen uit 1932 tot tijdritmachine, van Tommasini tot gelijmde Alan, van Westmalle dubbel tot broodje hesp – de broodjes kaas waren net op! En als je dan eenmaal op gang bent met snuffelen, val je van de ene onderhandeling en verbazing in de andere.

Ten eerste; er staan standhouders uit d’n Bels en ons land, maar ook uit Engeland, Frankrijk en Duitsland dus de voertaal is gebroken Bels-Engels. En ten tweede de artikelen die uitgestald zijn doen de echte liefhebber het water ruimschoots uit de mondhoeken lopen. Zo hingen er bijzondere koerstruien van de profploegen van weleer, met die van Faema in steen-donkerrood als ultieme blikvanger. Maar ook de wollen truien van Sjefke Seegers Verfhandel en Bakkerij Het Witte Puntje mochten er zijn, alsmede de platleren valhelmen.

Nu is het zo, en dat weet ik uit ervaring, dat wanneer je een nieuw element en/of onderdeel aan je racefiets toevoegd, dat je daar dan harder van gaat rijden. Met nieuw wit stuurlint ging ik destijds beslist harder. En ook in een nieuwe racebroek van Willem II, want die had Rik ook, klopte ik moeiteloos mijn concurrenten. En ik had de schakelhendels in het stuur natuurlijk!

En zo belandde ik bij een stand met precies het zadel dat ik lang zocht. Tikje overjarig, maar dat ben ik zelf ook. De man achter de kraam lachte breed en zei “fonkeltjenieuw”. Dat kon je ook wel zien. “Tegen de honderd euro gekost”. Ook dat kon je wel zien maar benauwde me toch een beetje want beducht om de verkoopprijs. “Schrik mor nie manneke, ding kost mor vijfentwintig”. Ik legde het mooie zadeltje met enorm veel tekst Selle San Marco Racing Pro3 D Bontrager M No Slip System nog maar even terug.

Maar kon niet nalaten tussen het volk door te gluren of-ie al verkocht werd. Nog even wachten. Toen de oude truc, met een briefje van tien in de hand recht op mijn doel af. Zou ik ‘m voor een tientje mogen meenemen? Hij zuchtte maar bleef vriendelijk. “Vijftien dan mor”. Ik gaf twintig, hij gaf me muntjes van vijftig terug. Ik kustte de man op beide wangen. Hij had tranen in de ogen. Ik ook. Yesss.

Guido en ik proostten met een diepdonkere Westmalle op de goede afloop op het binnenterrein van ‘t Kuipke van 166 meter en 31 centimeter. De Selle San Marco mee als heilig coryfee. Hij zit al op de Ernesto. Ik laat het u weten!

Stalen Ros België 2013 @ Italiaanse Racefetsen5 reacties op “Giro Blauw

 1. We hebben ons inderdaad prima vermaakt. Aardige mensen, gemoedelijke sfeer, mooi materiaal en lekker bier. En op de terugweg een Belze patat langs de snelweg, zoals dat hoort. Dat zadeltje is een mooi aandenken!

 2. Mooi verhaal. Ik had jullie wel even willen spreken, maar werd helemaal opgevreten. Heb ook niet kunnen kopen wat ik zocht.
  Wel na afloop met Andre & Philippe van de organisatie en Aldo en Marco op restaurant geweest. Maar ook daar de helft niet kunnen bespreken.
  Mooie dag maar te kort. Was half twee toen ik in bed lag :-)

 3. Beste, Mooi verhaal Waar zou ik een Gios kunnen kopen 2 de hands of nieuw.
  In Belgie vind ik geen winkel eigenlijk ben ik op zoek naar een A90 frame maat 55
  Groetjes Jean

 4. delagrense andre

  best jean

  mario verhoeven uit dussem heeft nog wat gios frames in stock ,kijk eens op zijne site :www.defietsenmaker.nl
  mvg
  andre delagrense
  stalenros belgie

 5. Beste Andre
  Bedankt voor de tip wie weet brengt sinterklaas wel iets.
  Groetjes Jean

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *