De Colnago van Rudmer Heij

IR presenteert de Colnago van Rudmer Heij. Rudmer rijdt een Saronni-rode Master uit de tweede helft van de jaren negentig, afgemonteerd met Campagnolo Chorus groep.

Colnago van Rudmer Heij @ Italiaanse Racefietsen

“Als liefhebber van klassiek gelijnde racefietsen is er voor mij één frame dat eruit springt: de Colnago Master. De prachtig gevormde buizen van ultra-licht chromoly die met de hand verbonden zijn spreken zeer tot mijn verbeelding. Gezien de nieuwwaarde van een dergelijk frame had ik het bezit ervan op de lange baan geschoven.

Mijn vreugde was des te groter toen ik als medewerker van een rijwielbedrijf in september 2012 een klant in de winkel kreeg die zijn Master wel wilde inruilen voor een KOGA. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik het meetlint langs het frame legde: 62 cm c/t, precies mijn maat! Alleen de paars/witte kleurstelling (zie foto) beviel me niet, maar daar kon ik wel doorheen kijken. De klant heeft uiteindelijk via KOGA Signature zijn ideale fiets samengesteld. Ondertussen had ik dus mijn ideale fiets ingeruild.

Ik heb de fiets eerst volledig gestript en laten overspuiten door Unlimited Colors in de kleur ‘Saronni Red’ (PR81). Zij hebben originele Colnago transfers gebruikt waardoor het frame er als nieuw uitziet. Alleen het chroom heb ik niet laten reviseren, gezien de prima staat en de buitensporig hoge kosten van opnieuw verchromen. Het bouwjaar van het frame heb ik trouwens niet exact kunnen bepalen maar ik schat, gezien de afmontage, dat het 15 tot 20 jaar oud is. De groep is namelijk een 9 Speed Campagnolo Chorus groep.

Het betreft de eerste serie met ERGO-verstellers. Het crankstel was niet origineel, dus dat heb ik vervangen voor een origineel exemplaar. De Chorus achterderailleur was gescheurd bij de bevestigingsnok dus hier heb ik ook een vervangend exemplaar voor op de kop getikt. Daarnaast heb ik de oerlelijke verstelbare stuurpen van BBB die de vorige eigenaar erin had gezet vervangen voor een klassiek modelletje van 3TTT, bijpassend bij de stuurbocht. De originele Chorus zadelpen was dermate geoxideerd dat ik ook deze moest vervangen voor een ander Campagnolo-exemplaar.

Hoogtepunt zijn wat mij betreft de wielen. Bij een collega fietshandelaar in mijn woonplaats heb ik tegen een schappelijk prijsje een setje nieuwe Campagnolo Record 9/10 speed naven (36-gaats) uit de oude doos kunnen bemachtigen. In ons eigen magazijn hing nog een ongebruikt setje Mavic 194 velgen. RVS Sapim spaken maken de set compleet. De klassieke bidonhoudertjes van Zéfal zorgen ervoor dat ik stijlvol wat te drinken mee kan nemen.

Ik was overigens al in het bezit van een aluminium/carbon Colnago Active afgemonteerd met Shimano Dura Ace 7700, wat ook een prachtfiets is. Echter, deze Master is van een compleet andere orde! De souplesse en het comfort die dit frame biedt is fantastisch! Werkelijk een genot om op te rijden! Ik kijk uit naar vele prachtige ritten op mijn Master.”

Meer informatie
Pin It


4 reacties op “De Colnago van Rudmer Heij

 1. Die kleurswitch heeft een veel fraaiere fiets opgeleverd. Veel meer waarde in deze nieuwe kleur. Prima afmontage. Alleen de achterremkabel loopt wat onlogisch. Is het niet beter om deze aan de andere kant van de balhoofdbuis te routeren? Achter mag de buitenkabel ook een stukje korter.

 2. Hoi Rudmer,
  In één woord: PRACHTIG !
  Zelf heb ik een stalen Gios uit 1987, in
  2006 in Italië bij de framebouwer in
  Gios blauw laten overspuiten en later de
  originele Veloce groep vervangen door
  een Record/Chorus groep.
  Voorwiel ook Mavic. Achterwiel Mavic
  heb ik niet kunnen bemachtigen.
  Veel fietsplezier op je COLNAGO.
  Ook voor mij gaat niets boven een
  stalen klassieke Italiaan.

 3. Bedankt voor de leuke reacties heren! De opmerking over de remkabel begrijp ik. Dit lijkt op de foto wat vreemd, maar hij zit wel degelijk zoals ie moeten zitten. De Gios van Theo klinkt ook erg fijn! Staat deze fiets ook op IR.com? Een Compact Pro is voor mij ook een droomfiets. Helaas worden die niet (meer) in grotere maten gemaakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *