Test Babici fietskleding

Arjan Fidder, wielerliefhebber en importeur van de fraaie (niet-Italiaanse) Baum racefietsen verzorgt ook het importeurschap van de al evenzo fraaie Babici wielerkleding uit Australië. IR kreeg onlangs van hem een setje van deze Italiaans gestylde fietskleding ter beschikking om te testen.

Test Babici fietskleding @ Italiaanse Racefietsen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: gesoigneerder en stijlvoller dan in een wieleroutfit van Babici kun je bijna niet op de fiets zitten. Je vindt hier geen felle kleuren en opzichtige logo’s maar subtiele details die de klasse van dit merk onderstrepen. Mooie materialen ook en een perfecte afwerking maken het plaatje compleet.

Lumiere Nero Jersey

Om te beginnen bij het shirt. Uitgevoerd in zeer licht materiaal opgebouwd uit drie verschillende lagen voor een optimale vocht- en luchtregulatie en de tegenwoordig broodnodige UV bescherming.

Als gegoten

Dit shirt zit als gegoten. Er zit een prima, soepel lopende rits in. Je kunt het shirt er volledig mee openritsen, wat bij zeer warm weer of tijdens een flinke klim lekker is voor wat extra koelte. Mooi detail: aan de onderzijde is het metalen lipje van de rits fraai weggewerkt achter een stukje stof, zodat je daar geen last van hebt.

Optimaal voor warm weer

Met het warme weer van de afgelopen dagen is het ook lekker dat de bovenzijde van het shirt – de boord dus – wat minder strak rond de hals zit dan gebruikelijk. Het maakt het draagcomfort net even wat luchtiger. De vochtafvoer is uitstekend en de stof droogt snel. Je kunt wat dat betreft wel merken dat ze in Australië weten hoe ze met zeer warme omstandigheden om moeten gaan.

Slimme zakken

Aan de achterzijde vinden we drie steekzakken terug die lekker diep zijn zodat je spulletjes er goed in passen én blijven zitten. De middelste heeft bovendien een extra waterdicht vakje met rits. De linker en rechter achterzak zijn daarnaast een beetje schuin afgezoomd zodat je er op de fiets makkelijk bij kunt. Daar is over nagedacht.

Details, details…

Ga je er met je neus bovenop zitten dan vallen allerlei fraaie details op: mooie, in een soort rubber uitgevoerde logo’s van Babici op diverse plaatsen. De fraaie black on black letters op de zijkant, en de subtiel gekleurde, oranje-bruine striping op de binnenzijde van de boord. Dit is overigens het eerste wielershirt dat ik zie dat aan de binnenzijde bijna net zo mooi is als aan de buitenzijde.

Lumiere Nero Knicks

Dan is er nog het bijpassende bibshort. De bretels zitten prettig op het bovenlichaam, niet te los, niet te strak en met voldoende ‘rek’. Het gebruikte materiaal is ook hier top, dus dezelfde vochtregulerende eigenschappen als bij het shirt.

Loose fit

De luchtige, loose fit van het shirt wordt ook doorgetrokken in de broek. Persoonlijk moest ik daar wel aan wennen. Ik fiets namelijk zelf meestal in wielerkleding van profploegen en daar sluiten de broeken meestal vrij strak rond het onderlichaam. De pijpjes van de broek sluiten minder strak om het bovenbeen dan ik gewend ben en zijn ook wat korter dan waar ik normaal gesproken mee rijd. Ze blijven wel mooi op hun plek door de rubberen anti-slip strips aan de binnenzijde. De celestekleurige zeem voelt wat losjes aan. Hij doet zijn werk overigens verder prima, warmte en transpiratievocht wordt goed afgevoerd.

Gladde buitenzijde

Het enige minpuntje dat ik kon ontdekken aan deze kledingset is de buitenzijde van het zitvlak van de broek, dus direct onder de zeem. Deze is behoorlijk glad. Dit betekent dat ik op de fiets meer dan gebruikelijk heen-en-weer schuif op mijn zadel, iets dat ik met andere wielerbroeken minder heb. Uiteraard speelt hier ook het materiaal van het zadel een rol (leer, kunstof combi, ruw, glad etc.). Niet onoverkomelijk maar wel even wennen.

Conclusie

Dit setje is voor de veeleisende vrijetijdfietser die op zoek is naar comfort én er goed uit wil zien, zowel op als naast de fiets. Wat dat betreft hebben ze bij Babici aan alles gedacht. Zowel op visueel als kwalitatief gebied. De gebruikte materialen zijn top en uit het oog voor detail blijkt dat ze in Australië heel goed weten wat de wensen zijn van de moderne fietser. De Italiaanse look & feel past natuurlijk helemaal in dat plaatje. De kleding is wellicht wat duurder, maar dat is inherent aan de exclusiviteit en bovenstaande zaken. Je hebt wel wat bijzonders aan.

Wordt vervolgd!

De kennismaking met de wielerkleding van Babici was bijzonder prettig. De look, kwaliteit en afwerking doet niet onder voor een merk als Rapha dat vergelijkbare kleding maakt. Zeker met warm weer draagt het geteste setje bijzonder comfortabel. Later dit jaar zal ik ook een wollen setje testen van Babici, voor als de temperaturen wat minder hoog zijn. De verwachtingen zijn wat dat betreft alvast hoog gespannen…

Plussen en minnen

+ Exclusief
+ Fraai design
+ Draagcomfort
+ Aandacht voor detail

– Wat moeilijker verkrijgbaar
– Gladde onderzijde bibshort

Meer informatie:
Verkrijgbaar in Nederland via:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *