De Alan van Jan van de Koot

IR presenteert de Alan van Jan van de Koot, bouwjaar 1974. Deze fraai opgeknapte, Campagnolo afgemonteerde  fiets is door zijn zoon Henk ingestuurd.

Alan van Jan van de Koot @ Italiaanse Racefietsen

Klik op onderstaande foto’s voor vergrotingen.

“Uit naam van mijn vader dit verhaal (hij beschikt zelf niet over een computer). Mijn vader Jan van de Koot (inmiddels 80 jaar) heeft een klassieke racefiets van het merk Alan (Gitane), type Competition, bouwjaar 1974 in zijn bezit.

Deze fiets kocht hij in 1975 van Geert Verwaaijen uit Andelst (voormalig amateurwielrenner) voor een bedrag van fl. 1350,- met inruil van zijn oude paarse Mercier. De eerste eigenaar heeft er maar een paar maanden opgereden, omdat hij van de sponsor een andere fiets kreeg. De fiets is door de eerste eigenaar gekocht bij rijwielzaak: Rijwielsporthuis, v.d. Havestraat 1 te Nijmegen.

Mijn vader heeft een aantal jaren op deze Alan racefiets gereden, zowel wedstrijden als toertochten. Begin jaren 80 is hij van het wielrennen overgestapt naar het hardlopen, wat hij nog wekelijks doet. Zodoende dat deze racefiets op een gegeven moment op zolder terecht is gekomen.

Vorig jaar september heb ik deze fiets volledig gestript en alle onderdelen gedemonteerd, schoongemaakt en voorzien van nieuw vet. Het frame (m.n. de lugs) heb ik gepolijst met Commandant, hierdoor glimt hij als nooit tevoren.

De fiets is nog volledig origineel met uitzondering van het stuurlint en banden. De ketting, kransen, kettingwielen en remblokjes zijn nog nooit vervangen. De (natuur)rubbers van de remgrepen zijn inmiddels wel poreus. De verchroomde spaken beginnen helaas te roesten. Deze 39 jaar oude Alan ziet er echter uit als een plaatje.

De fiets is uitermate geschikt om mee rond te toeren, omdat hij een slap frame heeft, dus veerkrachtig. De fiets is afgemonteerd met Campagnolo (Nuovo)Record en Gran Sport, verder Mavic tube velgen, 5-speed Atom Bté SGDG freeweel, Cinelli stuurpen en stuurbocht en Arius zadel.”

Specificaties
 • Merk: Alan (Gitane)
 • Type: Competition
 • Framehoogte (cm): 58 (hart bracket – bovenzijde zitbuis)
 • Framenummer: G74222
 • Bouwjaar: 1974
 • Rijwielzaak: Rijwielsporthuis, v.d. Havestraat 1, tel: 222641, Nijmegen
 • Voorderraileur: Campagnolo Record
 • Achterderrailleur: Campagnolo Nuovo Record
 • Naven: Campagnolo Gran Sport
 • Velgen 36 (tube): Mavic Championnat Du Monde Sur Route
 • Spaken: verchroomd: 14-15-14: 2,0-1,8-2,0mm
 • Banden (tube): Wolber Neo Pro
 • Remmen: Campagnolo Record
 • Zadelpen: Campagnolo Record ø25mm
 • Zadel: Arius Special
 • Balhoofd: Campagnolo Record
 • Stuurpen: Cinelli, voorbouw (mm): 95
 • Stuurbocht: Cinelli Mor Campione Del Mondo: breed (cm): 42
 • Stuurlint: katoen
Meer informatie


2 reacties op “De Alan van Jan van de Koot

 1. Henk-Jan Kraaij

  Hee die Henk,

  Mooi stukje werk! Het wordt tijd dat mijn Gazelle AB weer tot leven gewekt wordt.

  Henk-Jan

 2. Prachtig!! Mooi opgeknapt. Die Campagnolo onderdelen blijven van tijdloze schoonheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *