Afgelast.

Guido, directeur sportif van IR.

Tsja. En toen werd Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast. Het afgelopen weekend kon ik op tv dus in plaats van twéé openingswedstrijden van het Vlaamse wielerseizoen op de weg, maar genieten van één koers. 

Geluk bij een ongeluk was dat er op zondag ook nog een cross verreden werd in Oostmalle en er nog wat actie was op de baan, anders was mijn eerste echte wielerweekend van het jaar op de buis wel érg mager uitgevallen.

Dat Kuurne vanwege slechte weersomstandigheden (sneeuw) niet doorging zit me niet lekker. Zo slecht was het weer nou toch ook weer niet? Zijn renners nu ze geen doping meer gebruiken in één klap niet alleen veranderd in een stelletje heilige, maar ook nog slappe boontjes? Kou, daar kun je je toch tegen kleden? En de hellingen zouden toch ook al uit het parcours geschrapt worden vanwege de veiligheid van de renners?

Het zijn vragen die ik waarschijnlijk niet alleen heb, maar ook een hoop oudgedienden uit de sport. Ik hoor Roger De Vlaeminck al weer brommen dat dit in ‘zijn tijd’ nooit gebeurd zou zijn.

Of vraag anders eens de mening van Bernard Hinault in dezen. Die reed in 1980 als een ijslollie rond in Luik-bastenaken-Luik onder omstandigheden die wel een stukje erger waren. Toen hielden heel wat klasbakken het voor de start al voor gezien, maar de keus om wél of niet te starten lag toen tenminste bij de renners. De bikkels die het er wel op waagden leverden een waar spektakelstuk af en werden stuk voor stuk helden. Tot op het bot verkleumde helden, dat wel. Prachtige verhalen leverde het op.

luik bastenaken luik 1980 Hinault @ Italiaanse Racefietsen

Hinault, LBL 1980.

En anders kunnen Erik Breukink en Johan van der Velde ook nog wel een boekje open doen over wat kou lijden op de fiets betekent. Van toen zij in 1988, tijdens de 14e etappe van de Giro d’Italia, in een sneeuwstorm over de Gavia trokken. Daarbij vergeleken waren de omstandigheden van gisteren als een warm bad.

Erik Breukink 1988 Gavia @ Italiaanse Racefietsen

Breukink, Gavia 1988.

Natuurlijk moet er bij slechte weersomstandigheden voorzichtiger gereden worden en gaat de snelheid naar beneden. Worden bochten wat bedachtzamer ingezet en geeft men elkaar wat meer ruimte. We wensen immers niemand een nare valpartij toe. Maar dat zijn zaken waar de renners zelf toch prima voor kunnen zorgen? Het zijn toch professionals? En laat je je wél kennen, dan start je toch niet?

Ben erg benieuwd wat wat de renners zélf vonden van de beslissing om Kuurne niet door te laten gaan. Zou het meerdendeel gedacht hebben: ’Ha lekker met moeder de vrouw voor de open haard’? Of zouden er ook mannen bij zitten die mijn mening delen dat die hele afgelasting complete onzin was?

Misschien dat jullie – de lezers van IR – hier ook uitspraken over willen doen? Was de afgelasting terecht of niet? Is wielrennen inderdaad een sport voor watjes geworden? Ben ik de enige die er zo over denkt?

Als directeur sportif van IR schrijf ik zo nu dan over de fiets en het fietsen. Hersenspinsels, invallen, filosofische overpeinzingen en observaties van mijn hand: alles kan aan bod komen.7 reacties op “Afgelast.

 1. Het zat hem niet in de mannen op de fiets, de echte mannen. Maar op tv werd een politie agent gehoord en hij vond het te gevaarlijk voor zijn Juffers op de motorfiets.
  Theedrinkers! Pff.

 2. Mwah, ik hoor wel eens dat “strooien” in België nog uitgevonden moet worden.
  En foto’s van enkele delen van het parkoers lieten inderdaad dik besneeuwd wegdek zien.
  Ik denk dat de afgelasting waarschijnlijk terecht was; wij kunnen vanuit onze luie stoel niet beoordelen hoe de omstandigheden ter plekke waren.

 3. Ik zou als renner niet graag fietsen met al dat vieze opspattende zout die gestrooid werd. Is dat wel gezond dat zout?

 4. Ik ben het in principe met je gedachtengang eens. Barre omstandigheden moeten niet de reden voor afgelastingen zijn. En we houden allemaal van heroïek.

  Uit de twitters van diverse renners heb ik begrepen dat ze het er mee eens waren. Wel baalden, maar er mee eens. De renners die het er niet mee eens waren zaten of niet op twitter, of er waren geen rijders die het oneens waren met de beslissing.

  Daarnaast zag ik wat plaatjes van kasseienhellingen langskomen waar je met die omstandigheden lopend nog niet was tegenop gekomen. Heroïek; prima, maar het moet geen circus worden.

  Ik heb er dus vrede mee en ben wat anders gaan doen. Volgend jaar beter, want, zoals een bevriend meteroloog altijd tegen mij zegt: “het weer heeft geen geheugen.”

 5. Is er nog iemand zelf gaan fietsen toen er geen koers op de belg was? (Ik zelf had een goed excuus moest met de husky,s lopen in de sneeuw)

 6. Ik had onderstaande al gepost op het Fiets forum:
  Vanuit je luie stoel is het natuurlijk een machtig mooi iets om te kijken naar renners die tot het uiterste moeten gaan tijdens extreem weer.
  Ik heb hier een boek met daarin foto’s van de Helletocht over de Passo di Gavia. Alle in korte broek, geen muts, geen handschoenen. Maar wat je eruit haalt is dat er afstappers zijn en dat het allemaal ondoenlijk is om dat vol te houden. Dit speelt zich af in de nabijheid van de top. In de afdaling gaat de sneeuw over in regen. Maar dan is de meute al verkleumd. En over hoeveel km’s gaat het dan hier in ijzige kou? De aanloop was nat maar goed te doen.
  Van start tot finish over 200+ met (natte) sneeuw, gladheid, is wel even anders. Met een zeiltje over het peleton zal het wel lukken. Er zitten er altijd een paar tussen waarbij de adrenaline juist gaat werken onder dit soort omstandigheden. Maar wat is verantwoord?

 7. ik denk dat op Traksel na geen enkele renner stond te springen om naar Brussel en terug te rijden. Ik ben van Waregem (10km van Kuurne) en het zag er inderdaad niet goed uit.
  De vergelijking met de jaren 70 gaat trouwens niet langer op. toen hoefden de renners nog niet om de 2km over een reeks verkeersheuvels, om van de plantenbakken in het midden van de weg nog maar te zwijgen.
  Ik vind het vooral moedig van de organisatie dat ze dit durfden ook al hadden ze geen slecht weer verzekering.Maar ze weten ook wel dat ze geen ronde van Vlaanderen organiseren, en dat er dus minder getolereerd word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *