Review: ‘Fiets!’ koffietafelboek

Voor ieder die van fietsen en hun geschiedenis houdt is ‘Fiets! Geschiedenis en ontwerpers van de racefiets’ een onontbeerlijk boek in de wielerbibliotheek. De Engelse versie is uitgegeven in 2012, de Nederlandse versie is van 2013 en bij het lijstje Tourwinnaars staat bij de jaren 1999 tot en met 2005 een sterretje. Nagelnieuw dus.

Tekst: Willem van ’t Geloof | Beeld: gvda

Boek Fiets @ Italiaanse Racefietsen

Wellicht is het die nieuwigheid waardoor Fiets! niet bovenaan prijkt bij de zoekmachines. Het is een compleet boek, voorzien van prachtige en vaak unieke foto’s. De auteurs behandelen de 49 merken in alfabetische volgorde en slaan daarbij de buizen- en onderdelenleveranciers niet over.

Vermakelijke intermezzo’s

Na een aantal hoofdstukken wordt een intermezzo ingelast over bijvoorbeeld Fausto Coppi’s Bianchi uit 1952 of Pegoretti’s Big Leg Emma. Uit het laatste blijkt dat hun blik verder gaat dan raceframes alleen. Zo heeft ook Damien Hirst’s frame voor Lance Armstrong een eigen plek, evenals de wielen van Keith Haring op de Cinelli Laser. Ontroerend is het intermezzo over Franco Ballerini’s Parijs-Roubaix 1998, met een foto van zijn Colnago die nog steeds met modder en al in de fabriek te Cambiago staat.

Prachtige fotografie

De fotografie draagt het boek, meer dan de tekst. Het opent met een bijna surrealistische foto van Géminiani bij de afdaling van de Tourmalet in 1952. De bladzijde daarna volgt een ontroerend mooie foto van het Campagnolo crankstel van Gimondi’s Bianchi. Naast historische foto’s van Anquetil en Poulidor schouder tegen schouder in 1964, staan de moderne merken als Canyon en Cervélo letterlijk te blinken.

Aandacht voor innovaties

Leuke weetjes: dat Cavendish in 2009 reed met een pin-up model op zijn balhoofd, de Union Jack over de kont gedrapeerd. Of dat de Brit Adam Longworth sinds 2004 weer werkelijk adembenemend mooie Flandria frames maakt. Hoewel de beschrijving van sommige merken als een verplicht nummer overkomt (Focus, Gazelle, Orbea, Serotta) krijgen innovaties van Campagnolo (klapnaaf en derailleur), Look (carbonframe), Reynolds (licht staal) en Shimano (STI) de aandacht die ze verdienen.

Slordige fotobijschriften

Minpunten zijn er ook en de belangrijkste zijn de bijschriften bij de foto’s. Zo staat bijvoorbeeld op p. 58 een foto van een gedateerde center-pull rem met op de achtergrond nog zichtbaar een Shimano 600 derailleurhendel en een Dura-Ace balhoofdstel uit de jaren ’80. Bijschrift: ‘De fiets van Francesco Moser. Moser brak het uurrecord op een fiets met Campagnolocomponenten.’ Dat snijdt de kenner door de ziel.

Bij een foto van Fignon wordt onzorgvuldig geformuleerd: ‘Fignon reed voor Raleigh en was de favoriet voor de Tour van 1989’. Nauwkeuriger was geweest: ‘Hij reed voor Super U en op een Raleigh.’ Een ander voorbeeld: Coppi zou 46×19 gereden hebben bij de beklimming van de Alpe d’Huez. Wordt hier niet bedoeld 42×19? Deze onnauwkeurigheden hebben ook een voordeel: de kenner kan zich koesteren in de verzekerde zelfgenoegzaamheid van de schoolmeester: ‘Fout!’

Italiaanse merken die aan bod komen in Fiets!
 • Atala
 • Bianchi
 • Billato
 • Bottecchia
 • Campagnolo
 • Cinelli
 • Colnago
 • Columbus
 • Concorde
 • Daccordi
 • De Rosa
 • Gios
 • Guerciotti
 • Masi
 • Olmo
 • Pegoretti
 • Pinarello
 • Serotta (halfbloed)
 • Wilier
Meer informatie
 • Auteurs: Richard Moore en Daniel Benson
 • ISBN: 978-90-8998-275-9
 • Format: gebonden, 352 pagina’s
 • Adviesprijs: € 19,95
 • Verkrijgbaar via uitgeverij Librero
Pin It


3 reacties op “Review: ‘Fiets!’ koffietafelboek

 1. Willem: dank voor je bijdrage. Zeer vakkundig, gebalanceerd en gedetailleerd geschreven review. Het is een verademing om eens iets te lezen van een recensent die een boek duidelijk veel langer dan vijf minuten in handen gehad heeft. Kortom: een hele mooie aanwinst voor de boekenrubriek op IR. Mijn complimenten!

 2. DELAGRENSE ANDRE

  beste ir
  fausto coppi reed wel met een 46-19 alpe-d’uez boven
  mvg
  andre delagrense
  stalenros belgie

 3. Beste Andre,
  Daarom stel ik het ook in vraagvorm. Kan ik het bewijs daarvan ergens terugvinden? Lucien van Impe was blij als zijn ’23 nog schoon’ was. Rooks en Winnen reden 43×19. Scheelt een hoop tandjes. Vandaar mijn verbazing.
  mvg
  Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *