De Pinarello van Dennis Middendorp

IR presenteert de Pinarello van Dennis Middendorp in de rubriek ‘Jouw Fiets‘. Zijn stalen Concept met Columbus Genius buizen uit 1994 is met Campagnolo afgemonteerd.

Pinarello van Dennis Middendorp @ Italiaanse Racefietsen

“Sinds vorig jaar ben ik in het bezit van een Pinarello Dogma 2. Niet mijn eerste Pinarello. Ik heb sinds 1987, toen ik begon met fietsen, heel wat fietsen gehad. Diverse merken Gazelle, Colnago, Scott, Cèrvélo, Wilier en zo kan ik nog even doorgaan. Stuk voor stuk de topmodellen, waarbij zeker de laatste jaren het gewicht doorslaggevend was, uiterlijk was minder van belang.

Wat veel van de genoemde merken missen(in mijn ogen), is uitstraling. En dat heeft Pinarello wel. Nu, maar ook in eerdere jaren. Die flair, daar was ik al eerder voor gevallen. We schrijven winter 1994/1995. Ik heb in 1993 voor het eerst een volledige groep gekocht van Campagnolo inclusief de toen nog relatief nieuwe ergopower grepen, echter een Italiaanse fiets had ik toen niet.

Die winter viel ik als een blok voor een frame van Pinarello, de Concept. Het frame was Tig gelast van Columbus Genius buizen, op dat moment het meest verfijnde stalen buizensetje dat er was. De Mercatone Uno ploeg reed erop in 1994. Ik heb de folder wel 1000 maal ingekeken, wegkwijnend in gedachten. Ja, de levertijd was niet mals, ik moest maanden en maanden wachten, maar uiteindelijk was het frame er. Mijn vader bouwde hem op. Ik had er ook nog nieuwe wielen bij gekocht, Campagnolo Shamal. Het resultaat was een plaatje.

Ik heb er met plezier een paar jaar op gereden. Vervolgens kwamen er andere fietsen, maar de Pinarello bleef. Het frame ging naar mijn vader, mijn zusje, hij bleef in de familie. Een aantal jaren later gebruikte ik hem als tweede fiets. Hij werd misbruikt in de winter, over kasseien en andere minder geplaveide paden. De laatste jaren hing het frame los in de garage. Mijn vrouw zei vaak: ‘Doe hem toch weg, dat oude ding!’. Maar dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen.

Door de komst van de Dogma 2 ging het meer en meer kriebelen, deze oude Pinarello weer eens op te bouwen in oude glorie. Ik begon oude onderdelen te verzamelen. Ik had nog veel uit die tijd: een bijna complete 9 vits Record groep, Ferrari zadel, stuur… maar ik miste ook wat essentiële dingen: stuurpen, balhoofd. Op internet kwam ik de site defietsenmaker.nl tegen. Ik kocht de ontbrekende onderdelen en begon met bouwen. Of beter: mijn vader begon weer met bouwen aan dezelfde fiets als 18 jaar geleden.

Het resultaat is fraai. Het frame draagt gebruikssporen, draagt geschiedenis. De wielen zijn Campagnolo Nucleons uit 1999. Iets later, maar passen mooi bij het frame. Ik ben erg tevreden. Laat nu de zon maar komen, dan kan de fiets weer stralen in de zon.”

Meer informatie


4 reacties op “De Pinarello van Dennis Middendorp

 1. Proficiat met deze prachtige fiets,zelden kom je er een tegen,daarom vind ik het zo fijn dat je juist dit type hebt gekozen.
  Ik heb zelf ook een tijdje naar dit type uitgekeken,in de catalogus van Pinarelllo alleen in 1995 te zien.Het frame was niet goedkoop,en gezien het maar een jaar gebouwd is heel zeldzaam.

  Alweer een parel uit Italie gered.

  Piet Beerens

 2. Bedankt Piet Beerens voor de complimenten. Ik was best nieuwsgierig naar jouw reactie gezien je eigen collectie. Ik heb wel momenten gehad, dat ik het frame weg wilde doen, maar nu het weer is opgebouwd en ik er weer mee fiets ben ik er weer helemaal happy mee. Hij was inderdaad duur in die tijd en toen al zeldzaam. Nog altijd geniet ik van de schoonheid van het frame.

  Ik heb destijds ondermeer voor dit frame gekozen vanwege de Custom Genius buizen van Columbus. Italiaanser kan niet he.

  Mvg, Dennis

 3. Mooie fiets en mooi om te lezen dat je voor het frame “gevallen” bent. Ik had namelijk precies hetzelfde met mijn GAVIA frame in TSX buis voor het lieve sommetje van 2195,- gulden in 1991.
  Ondanks nieeuwere fietsen, ligt het frame nog steeds op zolder, ik heb er in 2011 zelfs nog wedstrijden mee gereden, en het blijft een fijne fiets.
  Het enige nadeel vind/vond ik de kwaliteit van de lak, op de GAVIA die in mooi “nacht blauw” was gespoten had ik al heel snel steenslag schade.
  Mijn TREVISO in Telekom rose-wit idem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *