Rossin brochure uit de jaren tachtig

IR lezer Dave Bax vroeg me of ik scans wilde maken van een Rossin brochure uit de jaren tachtig, die ik in mijn bezit heb, aangezien hij onlangs een mooie Rossin Record vond. 

Rossin brochure uit de jaren tachtig

photo

Uiteraard wil ik graag aan zo’n verzoek meewerken. Ik heb dan ook via een appje op mijn iPad de uit twee pagina’s bestaande folder gedigitaliseerd. De folder is overigens afkomstig uit de verzameling van Ad Steenbakkers uit Etten-Leur, die ik via hem sinds 2 februari 2010 in bezit heb, zoal je hier kunt zien en lezen.

Rubriek Oud Papier

Toen ik zijn collectie weer doorspitte om de betreffende folder van Rossin op te duiken kwam ik ook al die andere prachtige folders weer tegen uit de jaren zestig, zeventig, tachtig en vroege jaren negentig. Ik hoop de komende maanden eindelijk de tijd te hebben om meer brochuremateriaal daarvan te digitaliseren. Dat zijn dan meteen mooie en unieke bijdragen voor de rubriek ‘Oud Papier‘.

Meer informatie over Rossin

Van de Rossin website:

“The year was 1973, the promising Gibi Baronchelli of the Iclas Sports Group won the Giro d’Italia baby and Tour de France amateurs. Iclas and Itla are the teams of the munifi cent patron Vittorio Ghezzi. Using bicycles provided by Ernesto Colnago, a popular manufacturer.Ghezzi and Domenico Garbelli, sports director and manager of Itla, wanted to create a team of professionals, above all to promote Baronchelli and other home-made talents into the higher category. 

The idea was to continue working with Colnago. But the Milan manufacturer was also the supplier of Scic, a team operating at professional level since ’69. And instead of favouring the birth of Ghezzi’s new professional team with the most promising athletes of the Itla nursery,Colnago facilitated Baronchelli’s move to Scic. This occurrence made patron Ghezzi, Alberto Inzaghi, Garbelli and the other members of the Itla staff really mad.Competitive 1973 had not yet come to a close. Despitethis, Ghezzi and Garbelli changed their cyclists’ bikes. “We’ll fi nish the season with Bianchi. And the team will also be riding Bianchis in 1974”, says Ghezzi.

In fact, the creative Inzaghi and Ghezzi wanted to pull something new out of the hat. Domenico Garbelli, always full of ideas, gave them the input: “Instead of promoting Colnago athletes, already well placed on the market, why don’t we start making top-quality bicycles and frames? We must be the strongly advancing new players. We have the skills and the means to make it“. Ghezzi approved the project: “Colnago is clever. No doubt about it. Let’s show it that we’re also clever in the fi eld. Let’s set up a company and manufacture highlycompetitive bikes”.

Technically speaking, Garbelli’s ideas were very clear: “I have just the man we need to organise frame production – Mario Rossin – currently free. He worked for years in the Colnago welding department. He knows all the secrets of tubes and welding. He’s a wizard at measuring the athletes and making individuallytailored frames”. Mario Rossin, from Cavenago in Brianza, with Verona origins, was immediately involved in the project. And on 14 September, 1974, Rossin offi cially saw the light in Cavenago.

Five partners were involved in the project: Vittorio Ghezzi and his son Giuseppe, then Inzaghi, Garbelli and Rossin. “The bikes will be called Rossin”, agree Inzaghi, the Ghezzis, father and son, and Domenico.”

 Rossin op het web: http://rossinbikes.it3 reacties op “Rossin brochure uit de jaren tachtig

  1. hey, unfortunately i cannot read dutch, but i have that rossin special and its my favourite bike. im a very big fan of mario rossin and always wanted to have such a catalogue. please tell me where you have it from.

    regards
    franz

  2. I have the bike in my garage ( Rossin ) do you want to buy it or do you now a price for it when i want to sel my bike?

    Jean Baptiste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *