Gevallen helden?

Bij de Volkskrant zijn ze lekker bezig. Na het grote dopingverhaal over Rabobank en de onthullingen rond de man van de Liestrong Foundation staat de krant ook deze week vol met dopingonthullingen.

En het wordt nu ook écht interessant. Want waar er voorheen toch grotendeel alleen maar gespeculeerd werd en men het ‘volgens ingewijden’ en ‘anonieme bronnen’ had over ‘mogelijk dopinggebruik’ worden ‘foute’ renners, verzorgers en ploegartsen en nu met naam en toenaam genoemd. Sterker nog: de Volkskrant publiceerde zowel vandaag als gisteren keihard bewijs van dopingpraktijken.

Zo staat er vandaag een scan van een pagina uit het bloedtransfusie dossier van dopingarts Fuentes afgedrukt, waar met ‘nummer 24’ onder de schuilnaam ‘Clasicómano Luigi’ (de klassiekerfanaat’) Thomas Dekker te herkennen valt. Hij staat op het lijstje genoteerd voor drie zakken bloed die bij hem zijn afgenomen in april en mei van 2006. Wat Dekker betreft niet echt groot nieuws overigens, aangezien de eerder uitgezonden docu/biecht van hem.

Wél redelijk schokkend vond ik het verhaal een dag eerder, over het dopingschrift van Bertus Fok van PDM, eind jaren tachtig verzorger bij de toenmalige PDM ploeg waar onder andere Rooks en Theunisse reden. Die hield onder andere in de voor PDM fabuleus verlopen tour van 1988 (o.a. etappewinst voor Rooks op Alpe d’Huez met ploegmakker Theunisse tweede) nauwgezet een dopingdagboek bij in een schrijfblok met logo van de eigen hoofsponsor, zo blijkt nu.

Ik vind het toch wel ontluisterend dat mijn grote helden van toen (vooral Theunisse) nu ineens zo keihard, zwart op wit te boek staan als dopingzondaars. Natuurlijk: in je achterhoofd houd je er inmiddels al jaren rekening mee omdat iedereen pakte, maar toch. De prachtige beelden van het dynamische duo die nog in mijn geheugen gegrift staan, het euforische gevoel van toen ik in die tijd voor de beeldbuis gekluisterd zat: het krijgt toch allemaal een donker randje.

Geen hoe idee hoe dat bij jou zit, maar ik worstel daar toch lichtelijk mee. Zijn deze mannen nu gevallen helden? Bedriegers, fraudeurs en keiharde leugenaars? Of kunnen we dat gevoel verdringen onder het mom dat toen ‘iedereen het deed’ en je als renner wel moést? Met andere woorden: zijn onze herinneringen aan de sportprestaties van de klasbakken van toen definitief naar de vaantjes of halen we onze schouders op en denken we ‘jammer dan’? Ik ben daar nog niet uitl. Ben benieuwd of jij dat wel bent. Ik hoor het graag!

dopingschrift van Bertus Fok van PDM @ Italiaanse Racefietsen

Dopingschrift van Bertus Fok van PDM

Als directeur sportif van IR schrijf ik zo nu dan over de fiets en het fietsen. Hersenspinsels, invallen, filosofische overpeinzingen en observaties van mijn hand: alles kan aan bod komen.12 reacties op “Gevallen helden?

 1. Ze blijven voor mij grote helden van weleer. Probeer het te zien in het tijdsbeeld.
  Misschien zie ik ze als les meilleurs des dopeurs. Ze hebben hoe dan ook een topprestatie geleverd destijds.
  Laat het rusten…

 2. Hallo Paul, dank voor je reactie. Ik ben het met je eens. Ik heb trouwens geen slapeloze nachten van deze materie hoor ;-)

 3. Het blijven toch goede wielrenners, ook zonder hulpmiddelen zouden ze goed zijn aangekomen. Ik vind het wel jammer dat de focus zo op wielrenners ligt terwijl ook in andere sporten de topsporters doping gebruik ( t ) en. Theunissen en Rooks blijven mijn helden. Met Armstrong heb ik wat meer moeite…

 4. Ook in dit commentaar kan ik mij vinden, André. Denk dat Lance toch meer van zijn voetstuk gevallen is dan R en T. gewoon omdat zijn invloed binnen en buiten de wielrennerij zoveel groter is/was.

 5. Maarten Scholtze

  Ik heb samen gekoerst met Theunissen bij de nieuwelingen en junioren. Hij won wel eens en ik nooit. Krijg ik met terugwerkende kracht nog gelijk dat hij helemaal niet veel beter als ik was maar wellicht toen al met een andere “versnelling” als ik koerste.

 6. Het is net als met roken, 15 jaar geleden was de kantine op het werk blauw van de rook tijdens de pauze , nu staat er soms nog een stiekeme roker buiten.

 7. Ik worstel er niet mee. Zeker blijven het helden, in ieder geval de mijne. Ik ben nooit fan geweest van Lance Armstrong, maar ik ben er nu wel een geworden: hij draagt in zijn eentje de schijt van de wereld, terwijl voormalige ploeggenoten, die dankzij hem rijk geworden zijn, in de hoek huilend naar hem staan te wijzen. Thijs Zonneveld weet nu te melden dat het klantenbestand van onze Italiaanse artsen voor 30% uit wielrenners bestond. Wat denk je? In de 100 meter sprint gaat het om honderdsten van een seconde. Een paar honderdsten van een seconde verwijderd van Eeuwige Roem en Veel Geld!!! Ik zou het wel weten.

  In alle oprechtheid: wat is er fout aan doping? Dat het niet eerlijk zou zijn is al voldoende weerlegd: zie Tim Krabbé, Jerry Cotton en het doping mysterie, in: 43 Wielerverhalen. Gevaarlijk? Wat doen we dan met boksen en de G-afdaling? Als Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison enz zich doodspuiten, accepteren we dat als een onderdeel van hun kunstenaarsbestaan. Prachtig vonden we het als Simon Vinkenoog stoned op de bühne stond. Wat is er anders bij sporters? Waarom mag doping niet?

 8. Wat ik ervan gelezen en gehoord heb in de laatste weken begrijp ik dat de renners weinig keus hebben gehad. Natuurlijk hadden ze allemaal de keus gehad om het niet te doen maar dan was een carriere in de wielersport geen optie; je bent nl. meteen gedoemd tot een figurantenrol binnen het peleton laat staan dat je het einde van de dag zou halen als iedereen behalve jij de dokter raadpleegt oftewel een profcarriere waarvoor je je leven tot zover voor hebt ingericht is bijvoorbaat kansloos…..daar gaan je dromen ..je inkomsten (onderhoudt gezin) Sponsorbelangen waarvan niet alleen jij maar het hele team afhankelijk is …wat de druk nog groter maakt.
  Allemaal helden!!! Tjonge jonge …als Thomas Dekker toen……

 9. doping wel doping niet neukt niets.
  de manier van werken bij armstrong deugde niet.
  hij maakte het hele wielrennen kansloos met zijn methode.(het gedrogeerde treintje)
  het moet een spel voor allen zijn, dat wil zeggen iedereen moet zijn kansen krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *