Sportfout van het Jaar

Het eind van het jaar is traditioneel de tijd van de lijstjes. Beste muziek, beste films, beste boeken. Ook de beste sporters van het jaar worden verkozen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Sportman van het jaar 2012 is Epke Zonderland geworden. Mede dankzij zijn fabuleuze oefening aan de rekstok op de Olympische Spelen van afgelopen zomer en de gouden plak die hij daarmee verdiende.

Bij de vrouwen werd het wielrenster Marianne Vos, die niet alleen het hele jaar alles won wat er te winnen viel, of het nu op de baan, in het veld of op de weg was, maar ook nog eens Olympisch én Wereldkampioen op de weg werd. In beide gevallen na een hele dag mee vooraan gestreden te hebben in soms erbarmelijke weersomstandigheden.

Oh nee, foutje: bij de vrouwen werd Ranomi Kromowidjojo Sportvrouw van het Jaar, omdat die na in totaal 80 seconden zwemmen (voorrondes niet meegerekend) twee gouden plakken binnenhaalde voor Nederland op het Olympische zwemtoernooi in Londen.

Dont’t get me wrong: fraaie prestatie maar naar mijn mening niet genoeg voor eerdergenoemde titel. Die prijs had naar Vos moeten gaan en niemand anders.

Vanaf deze plek roep ik Marianne dus gewoon alsnog uit tot Sportvrouw van het Jaar. Marianne: van harte gefeliciteerd.

Eens of oneens? Ik hoor het wel.

Als directeur sportif van IR schrijf ik zo nu dan over de fiets en het fietsen. Hersenspinsels, invallen, filosofische overpeinzingen en observaties van mijn hand: alles kan aan bod komen hier.

Pin It


16 reacties op “Sportfout van het Jaar

 1. Epke,s oefening was natuurlijk weergaloos , en een nederlander die dat bij het turnen doet is helemaal klasse ,ranomi heeft geen hulp gehad van ploeggenoten , mariane,s race was iets langer ,ikdenk dat ze er beiden net zo veel voor hebben moeten doen en ze verdienen de titel dan ook beiden even veel!.

 2. pure luxeprobleem, bij ons in België gaat die naar brons bij het zeilen.
  over de sportman hebben we dan weer geen klagen.

 3. met alle respect voor de prestatie van Ranomi, ben ik het toch helemaal eens met de stelling dat Marianne de titel meer verdiend

 4. Piet Schafthuizen

  Ik ben het helemaal met je eens Guido.

  Ook begreep ik niets van de ”show” in het geheel,

  Maar de wielersport in het algemeen heeft voor mij dit jaar verwonderd.

  Wat dat betreft hoop ik dat het komend jaar voor positive verwachtingen zorgt.

  Groet,
  Piet

 5. Voor mij blijft het gelijk Kromo of Vos !
  Allebei fantastische sportvrouwen !

  De echte sportfout beging volgens mij de heer Vinokourov
  bij de Olympische wegrace.

 6. Inderdaad, beide hebben uitstekend gepresteerd. Alleen moet je die sporten niet onderling gaan vergelijken. Doe je ook niet met 100m sprint t.o.v. een marathon.
  Ranomi oogt meer als een sportvrouw. Vos is een stoere
  meid.

 7. Olympisch zwemmen is een grotere sport dan Olympisch wielrennen voor vrouwen. Daarnaast heeft Kromowidjojo haar medailles gehaald met indrukwekkende tijden. Hierdoor is haar prestatie ook meetbaar ten opzichte van de de hele zwem geschiedenis.
  Haar laatste “run” in de 4×100 leverde een bizarre tijd op!
  Ook de 100 met een OR EN de 50 met een OR.

  Je zwemt op een OS niet alleen tegen je tegenstanders die op dat moment in het water liggen maar ook tegen alle records die er staan.
  Met drie absolute toptijden heeft Ranomi laten zien geen jojo te zijn maar op een consistent en extreem hoog niveau prestaties neer te zetten.

  Dat op een blog die over wielrennen gaat de voorkeur maar Vos uitgaat snap ik. Ik ga ook geen whiskyspreekbeurten houden bij de AA.

  Een blik in de zwemsport zal ieder die probeert te begrijpen wat daar gebeurt is zich neer kunnen leggen bij de uitslag.

  Dat neemt niet weg dat Vos een onwaarschijnlijk seizoen heeft gedraaid en ben benieuwd hoe onze Marianne volgend jaar een uitdaging gaat vinden.

 8. Met zwemmen kun je wel op 20 afstanden een plak winnen, bij wielrennen op de weg maar 2 (tijdrit en wegwedstrijd).
  Marianne werd niet alleen olympisch kampioen. maar ook nog eens wereldkampioen op de weg en in het veld, tel daarbij de Giro en wereldbeker nog eens bij, dan is de keus niet moeilijk. Natuurlijk Marianne sportvrouw + sporter overall van het jaar.

 9. Bij Marianne Vos valt het haast niet meer op dat ze alles wint. Het wordt bijna “gewoon” gevonden.
  Ik vraag me dan ook af wat ze nog meer moet doen om sportvrouw van het jaar te worden…
  Neemt niet weg dat Ranomi Kromowidjojo op basis van haar succes terecht de prijs pakt, maar Marianne had ‘m wat mij betreft net zo goed kunnen krijgen. ‘t Is alleen een beetje zuur voor een wielerfan dat ‘t niet zo is.

 10. Als ex-wedstrijd zwemmer en fanatiek fietser kan ik alleen maar aangeven dat Kromo zeker niet onverdienstelijk de titel heeft binnengehaald.
  Maar het had net zo goed Vos kunnen/mogen zijn!

  Het is hetzelfde als appels met peren vergelijken.
  Ook Kromo won het gehele jaar alles wat er maar te winnen was.
  Ook Kromo heeft er voor gezorgd dat Nederland nog steeds op de zwemkaart staan (zij niet alleen, maar wel voor het grootste deel).

  Beide atleten zijn in hun sport het gehele jaar dominant aanwezig geweest.

  Dus conclusie.
  Ze hadden het beide moeten krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *