Winnen is winnen

Guido

Guido

“Ik heb op de weg gestreden en verloren. Dat is ook de plek waar ik wil winnen. Niet in de rechtbank.” Het is een uitspraak van Andy Schleck nadat in februari van dit jaar bekend werd gemaakt dat niet concurrent Contador maar hij de Tour de France van 2010 gewonnen had.

 Je hoort woorden van deze strekking wel vaker van renners die ineens een overwinning in de schoot geworpen krijgen, nadat hun concurrenten op vals spel zijn betrapt. Ik vind dat vreemd.

Want je hébt toch op de weg gestreden om de overwinning? Je hébt je rivaal toch op de flanken van die col in de ogen gekeken? Hem in die tijdrit naar huis proberen te rijden? Geleden in zijn wiel? Onder druk gezet in die riskante afdaling? Alleen niet met gelijke middelen zo bleek. De ‘winnaar’ heeft jou belazerd door zicht te bedienen van ongeoorloofde, prestatiebevorderende middelen. Fout biefstukje of niet.

Nee; als Kurt Van De Wouwer alsnog was uitgeroepen tot rechtmatige winnaar van de Tour van 1999 omdat alle renners vóór hem uit het eindklassement geschrapt zijn wegens doping, dan mag hij daar best trots op zijn. De Belg heeft er immers niet minder hard om hoeven af te zien. Misschien zelfs wel hárder.

Als directeur sportif van IR schrijf ik zo nu dan over de fiets en het fietsen. Hersenspinsels, invallen, filosofische overpeinzingen en observaties van mijn hand: alles kan aan bod komen.

 

Pin It


3 reacties op “Winnen is winnen

 1. Dat zou best kunnen dat je t.o.v. de “smiecht” harder moest afzien.

  Toch blijft er altijd een onbetrouwbare uitslag als je de overwinning ontvangt nadat nummer 1 geschrapt is. De “smiecht” had met gelijke middelen ook kunnen winnen. Als je superieur bent over meerdere jaren dan kun je met gemak een “tandje” minder.

  Overdoen, da’s het beste. De tijd loopt verder maar niet de onderlinge leeftijd van nummer 1 en 2. Lijkt me een mooi en waardig spektakel.

 2. Willem van t Geloof

  Guido, Kan het zijn dat de link (nog) niet werkt? Gr Willem

  Op 05-11-12 12:53, Italiaanse Racefietsen schreef:

  > gvda posted: ” ³Ik heb op de weg gestreden en verloren. Dat is ook de plek > waar ik wil winnen. Niet in de rechtbank.² Het is een uitspraak van Andy > Schleck nadat in februari van dit jaar bekend werd gemaakt dat niet concurrent > Contador maar hij de Tour de Franc” >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *