Verslag L’Eroica 2012

IR lezer Wybe van der Velde stuurde me een leuk verslag van de op 7 oktober verreden L’Eroica waar hij samen met zijn zoon aan mee deed.

L'Eroica 2012 @ Italiaanse Racefietsen

Dit is ook L’Eroica…

Wat de Mille Miglia is voor de autosport is l’Eroica voor het wielrennen: een toertocht in Toscane voor de ware liefhebber van het fietsen op klassiek materiaal. De eisen zijn duidelijk; remkabels buitenom, toeclips en een fiets niet jonger dan 1987; verder wordt het door de organisatie op prijs gesteld om de wielerkleding aan te passen aan de fiets.

Dat hoef je de gemiddelde Italiaanse amateur maar een keer te vragen: wollen shirts en broeken, oude leren schoentjes, maar ook materiaal en kleding van veel ouder datum is aanwezig: stalen doortrappers al of niet met ‘versnellingspook’ aan de achteras en leren stofbrillen met knickerbockers. Zelfs twee antieke fietsen gezien met de trapas in het enorme voorwiel en een zithoogte van bijna twee meter. En daar gaan ze de heuvels mee af…

Maar ook oude post- en bakkersfietsen doen mee en toerfietsen die aan de specs voldoen. Sommigen hadden een houten snijplankje op de bagagedrager met een flesje Chianti, een stuk prosciutto en een homp brood. Zo startten de 5479 deelnemers waarvan plusminus 1500 buitenlanders vanuit Gaiole in Chianti voor een ronde van 35, 75, 135 of 205 km. De laatste categorie vertrok om vijf uur ‘s ochtends met verplichte lamp.

De rest van dit verhaal kun je hier lezen op het forum van IR.

Pin It


3 reacties op “Verslag L’Eroica 2012

  1. Leuk geschreven!

    Volgend jaar ben ik er eindelijk bij. Ik kom al jarenlang in dit gebied en heb hier al vaak gefietst, maar het kwam er steeds niet van om mee te doen met deze tocht. Het is echt een schitterende omgeving. Ik heb al een appartement in Gaiole gereserveerd via http://www.borgodigaiole.nl. Hier zijn meerdere appartementen te boeken. Vanuit deze top appartementen ben je binnen een paar minuten lopen in het dorpje waar je meerdere dagen van het feest kan genieten.

    Nu nog een jaar om een fiets en kleding te vinden. Kan niet wachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *