Winter is coming

Guido

Guido

De voorbereidingen voor het herfst- en winterseizoen zijn wat betreft het fietsen voor mij begonnen. Hopelijk krijgen we nog een paar mooie herfstdagen, zodat ik er nog een paar keer met de GIOS op uit kan.

Maar ben toch ook al wat zaken aan het voorbereiden voor die dagen door de week dat het na het werk te donker is om nog de straat op te gaan of als het weer er écht een potje van maakt.

Dat betekent dat ik in de slaapkamer de Tacx rollenbank weer standby heb staan. En dat ik mijn ‘fietshoekje’ heb ingericht dat ik straks weer zo comfortabel mogelijk een uur lang ‘en place’ kan trappen. iPadje voor m’n neus met een filmje, serie (Game of Thrones!) of muziekje (ZZ TOP is favoriet). Draadloze koptelefoon op m’n hoofd en karren maar.

Echter: hoe je het ook wendt of keert: zo leuk als fietsen met je neus in de buitenwind wordt dat binnen fietsen nooit. Een uur is wat mij betreft dan ook echt de max, hoe comfortabel ik het mezelf ook maak. Houd er op de één of andere manier toch altijd een houten kont aan over. Of dat te maken heeft met het feit dat ik niet op mijn blauwe engel rijdt, maar op mijn tweede fiets, een stalen Coppi strada? Het zou zo maar kunnen.

Anyway: vraag me af hoe jullie de donkere dagen qua fietsen doorkomen. Ook op de Tacx? En hoe zit je er dan bij? Luister je ook naar muziek? Kijk je ook iets op tv? En zo ja, wat dan? Ga je misschien wel gewoon naar buiten, weer of geen weer? Of hang je de fiets een paar maandjes in de wilgen voor een winterslaap? Pak je tijdelijk een andere sport op? Of heb je wellicht hele andere prioriteiten? Ben benieuwd… – gvda

Als directeur sportif van IR schrijf ik zo nu dan over de fiets en het fietsen. Hersenspinsels, invallen, filosofische overpeinzingen en observaties van mijn hand: alles kan aan bod komen.

Pin It


25 reacties op “Winter is coming

 1. Mijn tacx staat al zo lang ik ‘m heb ongebruikt te wezen, kan er echt niet tegen te trappen en niet vooruit te komen. Ik ga me dus weer vermaken op de Colnago crosser en (Duitse) MTB, maar da’s misschien het voordeel van Brabant, er wordt veel gecrosst en er is elke week keus uit vele veldtoertochten :) Rond A’dam lijkt het me lastiger lekker onverhard te rijden.

 2. Peter heeft gelijk: ga crossen of mountainbiken, lekker in de modder en de kou. Na anderhalf uur fietsen uurtje bijkomen met Sporza (of als je het echt wil Game of Thrones!). Daarna een uurtje in een warm bad, scheren, en dan!!! wil ik graag onderop!!!

  Zo zie je, zo’n zondag is beter in te vullen dan op de tacx.

 3. Op woensdagavond mtb wintertraining met 20 kw verlichting op het binnenterein van de racebaan hier in de buurt en op zondagmorgen 3 uurtjes het bos in, behalve bij regen. Temperatuur maakt me niks uit.

 4. richard aardenburg

  Ik heb echt geen problemen met de TACX Fortius. Met al zijn DVD’s en Google earth mogelijkheden. Met deze Tacx kan ik mij goed voorbereiden op de wedstrijden het hele jaar door. Het enige nadeel is dat je geen tegenwind ‘kunt proeven

 5. Zo min mogelijk op de rollenbank.

  Zo vaak mogelijk naar buiten.

  Zo min mogelijk met de mountainbike.

  Zo vaak mogelijk met de racefiets.

  Muziek alleen op de rollenbank.

  Andere sport?

 6. Zo lang het weer enigzins toelaat blijf ik kleine stukjes (60km) buiten fietsen. Tevens ga ik in de wintermaanden 3 tot 4 keer harlopen en doe mee aan 2 halve marathons. Komend jaar staat zelfs de marathon van Rotterdam op het programma. Hardlopen is goed voor je conditie en ontwikkeling van je bovenlichaam. Er gaat niets boven sporten in de buitenlucht.

 7. Ik ben triatleet dus ook aan andere sporten zoals zwemmen en lopen dus ben ik altijd wel bezig. Verder heb naast de Pinarello ook nog een leuk ander Italiaans speeltje en dat is mijn mountainbike de Bianchi Pulse Carbon, dus ik kan vooruit. Ik fiets elke dag op een neer naar mijn werk.Sporten in de buitenlucht is heerlijk en daar kan geen tacx of sportschool tegenop.

 8. Tja, het zal toch ook weer de Tacx worden, bij mij is ook 50min echt wel genoeg. Ik hoef geen muziek, films o.i.d. gewoon een schema fietsen en concentreren maar. Doe daarnaast ook nog krachtsport binnen, bovenlichaam moet er ook een beetje normaal uit blijven zien. Wil niet als een zak aardappels wijdbeens op de fiets zitten.

  Ik onderschrijf de bovenstaande meningen, er is niets zo lekker als de wind op je neus te voelen. Zolang het weer het toelaat, zo veel mogelijk buiten.

 9. Herfst….., winter……

  Wat nu ?

  Nooit een probleem. 1 à 2 keer per week naar de sportschool,

  fietsen en roeien zijn daar de hoofdbestanddelen.

  E.e.a. als ondersteuning voor het schaatsen, dat ik in de herfst

  en de winter 2 à 3 keer per week doe.

 10. Ik breng de winterse maanden meestal door op mijn Koga crosser. Lekker door het bos en de modder fietsen. Aansluitend koffie en Sporza met het veldrijden kijken.

  Mijn italiaantjes staan gepoetst op de zolder, klaar voor het volgend jaar.

 11. In de winter heb ik mijn 2e Italiaan paraat mijn Wilier Oropuro Fully MTB.

  Maar mocht het redelijk weer zijn toch op de racefiets weg.

  Tacx heb ik 2 jaar geleden verkocht maar heb wel een spinfiets op de zolder staan, met een PC-tje in de buurt, http://www.clubvirtual.nl erop en dan kan je een uur lekker spinnen voor weinig als je jezelf kan motiveren om de tacx te kruipen, dan is dit helemaal goed te doen.

 12. Hans Grootenboer

  Na een aantal jaren op de baan en een paar jaar op de bank start ik deze winter maar eens met wat Vlaamse MTB tochten. We hebben een leuk groepje bij elkaar en mooi gezamenlijk doel: Milaan-Sanremo 2013.

 13. In de winter vind ik de sportschool ook wel aardig,op lekkere muziek een uurtje spinnen met mooie mensen om je heen en daarna de ‘vergeten’onderdelen een beetje opkrikken.
  Variety is the spice of life!

 14. Zo’n Tacx staan veel te koop en die van mij kwam daar ook tussen te staan. I.pv. fietsen start vanaf eind oktober het schaats seizoen en klimmen in indoorhallen. Voor mij is er meer dan alleen maar fietsen.

  Komt wel weer in voorjaar. In de winter een Rossin rijklaar maken is ook leuk.

 15. ik probeer zoveel mogelijk buiten te blijven fietsen, ik heb een 2e fiets erbij aangeschaft zodat de Pina lekker binnen kan blijven.

  mocht het echt bar en boos zijn buiten dan is de Tacx een prima alternatief.maar idd is dat nooit langer dan 75 min per keer.

  Verder hebben ze bij onze vereniging op dinsdagavond een rollenbankavond. Iedereen neemt zn fiets en rollenbank mee en dan wordt er gezameijk getraind net als met spinning., echter niet op muziek.

 16. Guido,

  In de winter enkel buiten als het droog is, en zelfs bij 0° of minder.

  Daarnaast 1 maal per week op de Tacx rollenbank, dus fiets niet vast gemaakt. Zo heb je toch wat het gevoel dat je echt fietst, en terwijl naar het nieuws kijken op TV of muziek beluisteren.

  1 uur op de rollenbank is ook mijn maximum, gemiddeld 30 à 35km.

  Meestal slapende handen en inderdaad een houten kont. Ik dacht dat ik alleen met dit probleem moest afrekenen. Wie heeft hier een verklaring voor?

  Veel succes in de winter

 17. Leuk om te lezen wat iedereen doet/laat om in vorm te blijven gedurende de natte/koude maanden. Er zijn zo te lezen heel wat mogelijkheden… Dank voor jullie reacties tot nu toe!

 18. In de winter? Schaatsen natuurlijk!

  Maar ik blijf ook lekker hardlopen, ga wekelijks naar spinning en als het mooi weer is (en er niet net flink gestrooid), ga ik ook gewoon de weg op! Heerlijk!

 19. Noord – Hollandse ATB-tochten Zat. 13 Oktober verder elk weekend t/m Zon. 10 Februari kun je met je MTB lekker te keer gaan .

  Groetjes Bas B.

 20. Ik blijf natuurlijk zo lang mogelijk buiten fietsen, en zo lang mogelijk bij mij wil zeggen tot mijn handen (soms ondanks 2 paar handschoenen) haast bevroren zijn! Als ik moet beginnen met om beurten de linker en rechterhand tijdens het fietsen onder m’n thermovest te steken om de bevriezing tegen te gaan is er geen plezier meer aan. Ik heb al van alles geprobeerd, tot de duurste handschoenen toe (tips zijn altijd welkom). En dan is het nog maar rond de nul graden hé mensen!

  Mijn winters breng ik dan ook door in m’n garage op de ouderwetse losse rollen. Hiet staan een TVtje en video zodat ik bijv naar een film kan kijken.

  Ik ruil dan m’n Gios Blue Marlin voor m’n stalen compact en dagelijks vlam ik 60km af, of ongeveer 1u25. Soms overdrijf ik wel eens en ga ik tot wel 80km, ze zeggen hier thuis niet voor niks dat ik een fietsgek ben.

  Wat die houten kont betreft, ook ik heb daar last van. Ik dacht dat het maar normaal is als je op de rollen fietst en dacht er verder niet over na (wij fietsers zijn immers een taai ras). Oplossingen???

  Sportieve groeten aan al die leuke fietsers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *