Zandhappen

Wie zei het ook alweer? Het kan verkeren. Ging het in mijn vorige schrijfsel nog over het geluk van het net voor de bui binnen zijn, deze keer gaat het over koersen in de regen. Want wielrennen gaat voor een groot deel over gokken en keuzes maken. Ook meteorologisch gezien.

Buienradar speelt daarbij zoals ik eveneens al eerder schreef een belangrijke rol. Kan ik de buien voorblijven? Zijn het eigenlijk wel buien? Should I stay or should I go? Vanmorgen was weer een twijfelgeval. Maar mijn motto is: ‘bij twijfel fietsen’. Dat pakt gelukkig heel vaak goed uit. Maar soms niet.

Vandaag was zo’n ‘niet’ dag. Het peloton op Sloten vertrok nog droog en met een lekker zonnetje, maar na nog geen kwartier was het raak. En hoe. De hemel brak open en binnen no-time waren we tot op het bot doorweekt. De koers moest toen nog beginnen.

Het irritantste van waterfietsen is niet het water, maar het zand. Geen spatbord en in het wiel rijden betekent dat het water zich vermengd met het fijne zand van de weg, en dat dit mengsel met een rotgang van het achterwiel van je voorganger in jouw gezicht verdwijnt. En met gezicht bedoel ik ogen (ondanks fietsbril), neus en mond. Al tandenknarsend reden we een een uur en twintig minuten onze rondjes, het water klotsend in onze schoenen…

Thuisgekomen blijk je na een blik in de spiegel veranderd te zijn in een mijnwerker, of in een renner die net Parijs-Roubaix achter zijn kiezen heeft. En dat heeft wel wat. Terwijl ik dit schrijf draait de wasmachine op volle toeren en is het leed weer geleden. Ben benieuwd of ik morgenochtend – als er weer een IR zondagochtendrit op het programma staat – meer geluk heb. In Nederland weet je het nooit…

Guido van den Anker @ Italiaanse Racefietsen

Rain Man.

Als directeur sportif van IR schrijf ik zo nu dan over de fiets en het fietsen. Hersenspinsels, invallen, filosofische overpeinzingen en observaties van mijn hand: alles kan aan bod komen.

Pin It


3 reacties op “Zandhappen

  1. Dat donkere op je kaaklijn, is dat ook zand of heb je niet dicht genoeg bij je scheermes gestaan…??

    :)

  2. @dennis: die donkere kaaklijn is deels van mezelf (ik scheer me nooit helemaal glad) en deels van het zand dat op wielercircuit Sloten te vinden is en dat tussen de stoppels is blijven hangen ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *