De mascara van Vos

Guido

Guido

Eigenlijk zou dit stukje volledig moeten gaan over de grootse prestatie van Marianne Vos, die op formidabele wijze Olympisch Kampioen werd. Maar daar zal vandaag en morgen nog genoeg over geschreven worden schat ik. En door mensen die veel meer verstand van wielrennen hebben dan ik.

Daarom wil ik het graag even hebben over de Britse Emma Pooley. En mijn excuses als het oneerbiedig overkomt, want het is zeker niet mijn bedoeling om deze eveneens grootse renster te kleineren. Dat dit dametje knetterhard kan fietsen staat namelijk meer dan vast. We hebben haar vandaag niet voor niets driekwart van de wedstrijd in de voorste linies zien strijden.

Toch kon ik met haar in beeld niet anders dan aan twee dingen denken: het stripfiguurtje Calimero en de reclame van Roosvicee, die toeval of niet, de laatste weken weer veelvuldig op tv is. U kent ‘m wel, die van ‘Je hebt ook van die kleine beentjes’. Pompen kon Pooley met haar pootjes echter als de beste. Het was fantastisch om te zien hoe een renster die zo ongeveer een half wiel kleiner is dan de meeste van haar concurrenten er zo de zweep over haalt. Dat zij uiteindelijk moe gestreden als 40e over de streep bolde kun je haar moeilijk kwalijk nemen na al die getoonde strijdlust. Ze is moedig kopje onder gegaan. Haar tankje was leeg.

Ik sluit deze tekst daarom toch maar af met een paar regels gewijd aan ‘onze’ Marianne. Die zei koud drie minuten na haar overwinning tegen haar verzorger dat haar mascara uitgelopen was. Als je daar als kersverse Olympisch kampioene, na 140 kilometer koers en een zeiknatte finale nog mee bezig bent, dan weet je dat het goed zit met de conditie én het koppie van deze klasbak. My little Pooley zal voor zulke details geen oog meer hebben gehad. Al hing haar mascara op haar knieën.

Marianne Vos @ Italiaanse Racefietsen

Als directeur sportif van IR schrijf ik zo nu dan over de fiets en het fietsen. Hersenspinsels, invallen, filosofische overpeinzingen en observaties van mijn hand: alles kan aan bod komen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *