Dopingneurose

Gerard van Dongen op Italiaanse Racefietsen

Gerard

Contador met terugwerkende kracht aan de schandpaal en heel Europa staat op z’n kop. Over Ulrich zijn we wat terughoudender, maar ook dat is een schande. Na zoveel jaar! Straf iemand als hij wat fout doet of laat hem met rust.

‘Der Jan’ is nooit betrapt en als dat voor ons heiliger Armstrong geldt, dan ook voor ‘Der Jan’. Onschuldig dus en allemaal indirect bewijs. Juridisch gezien bedoel ik dan. Als je ziet hoe alle officiële instanties met doping omgaan denk ik toch steeds dat ‘de zuivering’ toch vooral een top down uitdaging is.

Ook TD is natuurlijk de dupe van het ‘met terugwerkende kracht syndroom’. Thomas is fout maar de straffen die dopingzondaars krijgen kan ik niet mee leven. In de echte wereld moet je voor levenslang wel meerdere moorden plegen! Ik erger me inmiddels ook meer aan de bestrijders dan aan de zondaars.

Tijd voor actie!

Laat iedere (ex)wielrenner die wel eens een fout pilletje heeft gebruikt zorgen dat er voor hem een dossier wordt geopend. We maken ze helemaal gek.

Zelf ben ik ook wel eens de fout ingegaan. Ik ga nu alle instanties schrijven dat ze me moeten aanklagen. Maar vooral dat ze me aan de schandpaal nagelen! Daarnaast eis ik dat ze me met terugwerkende kracht voor twee jaar schorsen én dat ik alle overwinningen in die twee jaar moet inleveren.

Het zal zomer 1972 zijn geweest dat ik aan m’n neus ben geopereerd. Precies na twee wedstrijden uit een zomeravond competitie. Ik stond aan de leiding en hoefde de laatste wedstrijd alleen maar uit te rijden. De wedstrijd was op woensdagavond en op maandag waren de tampons pas uit m’n neus gehaald. Bij m’n huisarts gaf ik aan dat ik beslist wilde koersen. Ik kreeg bloedverdunners, die ik twee dagen mocht gebruiken. Bij een check met ‘de lijst’ wist ik dat ik iets deed wat niet mocht.

Twee wedstrijden clean winnen en dan drie niet uitrijden. Ik voelde me totaal niet schuldig toen ik aan de start stond. Tijdens de koers kwam een van m’n concurrenten me opbeuren. Ik hing kotsend aan het laatste touwtje en was alleen bezig de koers uit te rijden. Toen de bel ging fietste ik automatisch naar voren en voor de laatste bocht zat ik in positie drie. Op honderd meter in positie twee en op de meet in positie één. Met een banddikte versloeg ik m’n concurrentie die zo begaan met me was.

Wat voelde ik me klote. Niet door die pilletjes. Dat zit helemaal niet in je hoofd. Voor de eindstand had ik die overwinning ook niet nodig. M’n concurrentie die met me begaan was had gerust mogen winnen.

Als protest tegen de wanpraktijken van de officiële instanties ga ik deze zaak inbrengen. Ik sta erop dat het in behandeling wordt genomen. Het wordt tijd dat de sport echt schoon gaat worden. Als we eerst zorgen dat we als sporters schoon schip maken, kunnen we daarna met gemak eisen dat die bobo’s aan de kant gaan. Want dat er een aantal bobo’s aan de kant moet is wel duidelijk.

Ik hoop dat m’n zaak snel in behandeling wordt genomen. Organiseer ik een lekker etentje! Zonder vlees uit Spanje maar met Alberto, ‘Der Jan’ en Thomas. Reken maar dat het een gezellige avond gaat worden!

Clubkoers 1972 @ Italiaanse Racefietsen

Van de koers zoals hierboven beschreven geen foto’s kunnen vinden. Wel uit die periode een foto van een clubkoersje. Zelf sta ik tweede van rechts.
witregel
Gerard van Dongen heeft in de jaren zeventig een beetje gekoerst. De tachtiger en negentiger jaren vulde hij met toerfietsen. De laatste jaren is Gerard vooral op zoek naar wielerromantiek. De fietsavonturen en andere hobby’s van Gerard kun je volgen op zijn blog.
witregel

Lees meer columns van Gerard op dit blog.

Pin It


6 reacties op “Dopingneurose

 1. De omerta zichtbaar gemaakt op deze prachtige site. Een verhaal over doping en niemand durft te reageren….;-)

  Ik ben het er helemaal mee eens dat de dopingjacht compleet is doorgeslagen. Als je de uitslag van sportwedstrijden jaren na dato gaat aanpassen dan is het einde zoek. Contador heeft nu zelfs de overwinning in de Giro moeten inleveren terwijl hij daar niet is betrapt op doping. Hij heeft toen startrecht gekregen en dus heeft hij daar gewonnen. Klaar.

  Ik ga ‘De zaak Van Dongen’ overigens wel met belangstelling volgen!

 2. Ingmar ik moest wel even in m’n vuistje lachen dat er niemand reageert.

  Het is echt een taboe wat groter is dan de wielersport zelf. Zolang het een taboe is zal er niet veel veranderen.

  Overigens maakt me niet uit wat iemands standpunt inzake doping is. De taboe, de omerta vind ik gek hoewel het me ook weer niet verbaasd.

 3. Je kunt het ook legaliseren:

  Die er strontziek van worden liggen er dan terecht uit. Alle die ermee doorgaan zullen dan toch strijden tegen de elementen die van belang zijn om kampioen te worden.

  En de soigneurs vervangen we dan door pikant gekleede zusters die

  onderweg de spuiten erin mogen zetten.

  Hoe kun je nou kampioen worden met 0,00000000000…5 mg troep in in je lijf?

 4. Ik vind het belachelijk dat een renner ook ereplaatsen moet inleveren van vóór de periode dat hij/zij op doping is betrapt. Grote onzin om met terugwerkende kracht een straf ook in het verleden te laten gelden. Contador is in de Giro niet betrapt, dus kun je hem die overwinning ook niet afpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *