Ribollita

Gerard van Dongen op Italiaanse Racefietsen

Gerard

Italiaanse racefietsen zijn prachtig, Italiaanse auto’s zijn schitterend, Italiaans eten is weergaloos en Italiaanse vrouwen adembenemend. Zo’n fiets hebben we. Ferrari kan ik me niet permitteren. Vorig jaar nog in de fabriek wezen kijken maar we kwamen er niet uit.

Eten dan maar. Italiaanse eten is iets anders dan pizza en spaghetti Bolonese bestaat in Italië helemaal niet. Dan de vrouwen. Ik ben dol gelukkig met m’n lief. Negen jaar jonger, humor, intelligent, ze steunt m’n hobby’s en gewoon nog steeds een lekker ding. Italiaanse vrouwen? Laten we het er op houden dat we allemaal wat te dromen moeten hebben. Genoeg hierover! Basta!

Fietsen genoeg op deze blog en auto’s roept bij internetbezoekers zoveel emotie op dat ik daar m’n vingers niet aan ga branden. Lijkt wel Belgisch veldrijderspubliek! Ik kies dit keer voor veilig! Het Italiaanse eten. Maar voor ik over de Ribollita begin toch even de spaghetti Bolonese.

Bolognese saus heet om te beginnen ragu! Daarnaast wordt deze saus authentiek gegeten met vers gemaakte tagliatelle. Dat laatste is niet moeilijk. 100 gram meel, 1 ei en een beetje zout. Kneden, dun uitrollen, bestuiven met meel, oprollen, in schijven snijden en de schijven uitrollen in repen en deze koken tot ze komen bovendrijven.

Goeie Bolognese saus is iets ingewikkelder en staat zomaar vier uur op het vuur. Niet te vergelijken met de tomatenprut die ik onder die naam bij m’n schoonmoeder (buurvrouw, eetcafé, bedrijfkantine) krijg. Terwijl goeie ragu zo heerlijk is en een perfecte lunch tijdens een fietstochtje.

Ribollita dan! Ribollita betekent zoiets als ‘twee keer gekookt’. Het is een stevige Toscaanse maaltijdsoep. Stevig? Zeer stevig! De Toscaanse keuken is niet zo verfijnd als die van Bologna en Modena, maar wel zeer smakelijk en voedzaam. Ribollita bevat veel bonen, tomaat, brood en de magische korst van de Parmezaanse kaas.

Het maken van de soep is te ingewikkeld om even in zo’n column te gieten, maar het is in Italië een echte fietsers soep. Vooral tijdens L’Eroica. Vanaf Montalcino begint een ieder over de Ribollita. Je zit dan net op een lang stuk strade bianche. Niet steil maar wel erg lang en heel slecht met diepe kuilen. Je wielen kraken, en je achterderailleur kan het stof nauwelijks verwerken. Handen, billen en voeten beginnen met hun eerste protesten.

Je zit al dik zes uur op de fiets (een oude stalen dus) en ondanks de twee bevoorradingen (ristoro) die je al hebt gehad begint ‘het vooronder’ om energie te roepen. In Pieve a Salti is die er eindelijk! Ribollita! De energiebom van Toscane. De laatste kilometers voor deze ristoro zwelt het geroezemoes in de groep aan. Als een ritme van marcheerde Romeinse soldaten. Ri-bol-li-ta, ri-bol-li-ta, ri-bol-li-ta, ri-bol-li-ta.

L’Eroica is een stoer potje toerfietsen, maar dit is ook een stoer bakje soep. Niet alleen stoer maar vooral gruwelijk lekker. Ri-bol-li-ta, ri-bol-li-ta, ri-bol-li-ta. Ideale soep voor na een winters trainingsritje!

ribollita @ Italiaanse Racefietsen

(klik voor vergroting)

Foto: Fietsmaatje Ingmar bezig aan z’n tweede bakkie tijdens L’Eroica 2011. De blik van de Italiaan naast hem is trouwens helemaal goud!

Gerard van Dongen heeft in de jaren zeventig een beetje gekoerst. De tachtiger en negentiger jaren vulde hij met toerfietsen. De laatste jaren is Gerard vooral op zoek naar wielerromantiek. De fietsavonturen en andere hobby’s van Gerard kun je volgen op zijn blog.

Pin It


8 reacties op “Ribollita

 1. Ik hoop het recept van Ribollita binnenkort ergens tegen te komen :). Een korte check van mijn kookboeken leverde vooralsnog niets op.

 2. Ik heb van Luigi (Italiaans fietsmaatje) een kookboek gekregen maar dat is in het Italiaans. Wil anders van de week hetr wel vertalen en op m’n eigen blog zetten.

  Is echt heerlijk! Als zelf gemaakt en hoewel bewerkelijk is het goed te doen. Ook prima om heel veel te maken en een paar porties in te vriezen.

  Eerst zelf fietsen en dan cyclocross of schaatsen kijken met zo’n bak soep :-))))

 3. Eerst zelf fietsen en dan cyclocross of schaatsen kijken met zo’n bak soep :-))))

  Dan heb je i.d.d. een goei vrouwke

 4. Mmm…ik stel voor dat Gerard dit jaar, op een zonnig moment, op een mooie plaats lang een veel gebezigde fietsroute gaat staan hier in ons prachtige Nederland.

  Laat hem roeren in een grote ketel en nodig alle lezers van het blog uit om zijn kookkunsten te komen ondervinden!

  ;)

 5. Dennis dat is geen probleem :-) Overigens ook een leuk idee. Ik ga eerdaags met die mannen van IR een borrel drinken. Misschien een IR-rit……….en daar hoort dan Italiaanse soep bij :-)

 6. Lijkt mij ook een goeie…Er zijn hier inmiddels zoveel trouwe lezers, dus waarom niet eens zo’n rit organiseren?

  Wie weet hoe druk dat wordt en hoeveel van die prachtige bikes je dan eens in het echt kan zien!

  Is toch iets anders als een fietsbeurs e.d.

  Iets voor de komende lente/zomer…?!

  ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *