Americo Severini

Gerard van Dongen op Italiaanse Racefietsen

Gerard

In 1955 werd Severini derde op het WK cyclocross. Afgelopen L’Eroica deed hij nog gewoon doodleuk mee aan de 75km. Dit vooral omdat z’n maatjes van vroeger de lange afstand niet meer aankunnen. Want in 2009 op 78 jarige leeftijd fietste Severini nog de 205 kilometer L’Eroica!

Severini was is de vijftiger jaren een begenadigd crosser. Helaas stuitte hij op een zeer indrukwekkende landsgenoot: Renato Longo. Zonder Severini was Longo probleemloos 14 keer op rij Italiaans kampioen veldrijden geworden. Nu bleef Longo op een dozijn hangen en Severini wist twee keer de Tricolori mee naar huis te nemen. Als je dan wint van zo’n groot crosser smaakt het extra zoet.

Naast twee nationale titels werd Severini ook driemaal derde en 1 keer tweede op een WK. Het waren de jaren dat cyclocross nog iets had van een internationale sport. De Fransen Jodet, Dufraisse en Rondeaux, de Duitser Wolfshohl, de Zwitser Bieri en de Italiaan Longo en onze eigen held Severini.

Eric de Vlaeminck heeft na die jaren voor een enorme Belgische dominantie gezorgd. Die werd voorgezet door Liboton. Ook de Zwitsers speelden even eerste viool maar tussen 1985 en 1997 hebben we de mooiste, gevarieerde periode in de crossgeschiedenis gehad. Maar in 2005, 2006, 2007 en 2008: volledige Belgische podia op het wk! Cyclocrossen is wereldberoemd. Wereldberoemd in Vlaanderen. Kijk nu eens de afgelopen koersen? Streep Stybar weg en iedere cross is een open Vlaams kampioenschap.

Ik betreur dat want in mijn ogen is cyclocross de allerbeste TV kijksport die je kunt bedenken. Net een uur, dus niet je hele zondag weg. Dynamiek, dramatiek, spanning, snelheid, actie, behendigheid en wat bij cross altijd speelt zijn de “openstaande rekeningen”. Door het Belgische publiek ook wel eens teveel aangewakkerd en het mag van mij iets minder op voetbal gaan lijken. Daarom zou het goed zijn als veldrijden weer een echte internationale sport gaat worden. Al die smoesjes van niet starters vind ik overigens ook best vermoeiend.

Lars Boom laat het liggen ter voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. Even voor Lars: in 1975 won Roger de Vlaeminck in een thriller van een spint van Merckx z’n derde Parijs-Roubaix. Merckx was toen regerend wereldkampioen en Roger? Die was “slechts” wereldkampioen in “het veld”. Even als ogenopener!

Nog even terug naar Severini. Iedere keer als ik die man ontmoet levert me dat een enorme inspiratie op. Tachtig en springlevend (tegenwoordig ben je dan ADHD) en tijd voor een ieder. Severini kwam uit een arm gezin maar heeft het leven altijd opgewekt benaderd. Als je hem ontmoet krijg je daar een wervelende demonstratie van. Een voorbeeld voor iedereen die oud aan het worden is. Niet alleen een held op de fiets maar vooral een held in ouder worden!

Luigi en Americo @ Italiaanse Racefietsen

Foto: L’Eroica 2009: Severini in de tricolori naast m’n fietsmaatje Luigi.

Gerard van Dongen heeft in de jaren zeventig een beetje gekoerst. De tachtiger en negentiger jaren vulde hij met toerfietsen. De laatste jaren is Gerard vooral op zoek naar wielerromantiek. De fietsavonturen en andere hobby’s van Gerard kun je volgen op zijn blog.

Pin It


4 reacties op “Americo Severini

 1. Weer een mooi stukske.

  Helemaal eens met je opmerking dat cyclocross ideale TV is.

  Ook een mooie foto trouwens. Alleen zo’n Bianchi plat op de weg ….

 2. Mooie wielergeschiedenis en ook een fraai plaatje. Zo oud mogen worden, ik zou er voor tekenen!

 3. Dank voor de leuke reacties. Er is wat mij betreft nog een aspect waarom cross een perfecte TV sport is. Het kan geweldig goed in beeld worden gebracht.

  Met een handje camera;s bestrijk je de meeste parcoursen wel.

  Hoewel m’n voorkeur uitgaat naar voorjaarsklassiekers (met name MS, RVV en PR) vind ik cross een prachtig onderdeel wat in mijn ogen meer rennersaanhang verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *