Nieuwe Kuiper wielen!

Vandaag voor het eerst getraind op m’n nieuwe wielen van Kuiper. Wat zijn ze mooi en wat rijden ze heerlijk. Als ik een compleet nieuwe fiets heb…

GIOS New A-90 van Guido van den Anker op Italiaanse Racefietsen

De nieuwe Kuiper wielen zijn…

GIOS New A-90 van Guido van den Anker op Italiaanse Racefietsen

…van beide zijden even mooi.

Het nieuwe setje wielen was een onverwachte uitgave; tijdens één van m’n korte trainingen vlak na m’n val op 6 april sprong er een spaak in mijn achterwiel. Nu is het voordeel van een dure wielset dat ze (meestal) super stevig en licht zijn, maar ze kennen ook een groot nadeel: áls er dan een keer een kink in de kabel komt dan kun je ineens met een probleem opgescheept komen te zitten.

Want wat bleek: de slag in het wiel was dermate groot – en de spaken van de Campagnolo Eurus wielen staan onder zulke hoogspanning – dat reparatie door de fietsenmaker er niet in zat. Er zat dus niets anders op: er moesten nieuwe wielen komen.

Na even wikken en wegen besloot ik daarop eens aan de bel te trekken bij de nieuwe importeur van GIOS in de Benelux, Kuiper Trading. Kuiper staat bekend om zijn uitstekende én betaalbare (full) carbon wielen die hij levert aan renners buiten en binnen het peleton (hij heeft twee ploegen rondrijden op zijn wielen). Bij hem na enig advies zodoende een fraai setje full carbon clinchers op de kop getikt dat binnen twee dagen afgeleverd werd.

En ik moet zeggen: wat een uitstekende keuze om voor deze wielen te gaan. Ik vind ze veel fraaier staan dan de Eurus wielen (alhoewel ik het alternatieve spaakpatroon van die wielen zeker niet vond misstaan op mijn GIOS). En het moet gezegd: ik heb al die tijd probleemloos op de Eurus set gereden. de Campa’s zijn eveneens heel strak en stevig, met uitstekende naven en bovendien echte allrounders. En niet eens zoveel zwaarder dan de wielen van Kuiper. De valpartij deed ze helaas net de das om, maar dat kan ik ze niet kwalijk nemen. Gewoon domme pech.

De keuze om voor Kuiper wielen te gaan was daarom eigenlijk puur gebasserd op het uiterlijk; ik vond het leuk om eens een andere look aan mijn GIOS te geven. En dat is gelukt. De wielen van Kuiper maken mijn GIOS echt áf: de fiets krijgt er meer body door en lijkt compacter. En doordat de velgen mooi effen zwart zijn (geen stickers) komt het GIOS-blauw van het frame nóg mooier uit. Het oogt dus rustiger, strakker en stoerder; exactly what I like ;-)

Vandaag dus voor het eerst met deze wielen een rondje gereden. Ze rijden heerlijk. Strak en licht en ze snijden door de wind als een mes door warme kettingvet. De zijwind-gevoeligheid is – van wat ik tot nu toe heb ondervonden – niet noemenswaardig groter dan bij m’n Eurus wielen, terwijl de velgen toch nog een centimetertje hoger zijn. Al met al heb ik het idee dat ik er minstens 5 km per uur harder mee rijd, dus moraal krijg ik er wel van.

Wel maken de Kuipertjes iets meer geluid (maar dat is eigen aan carbon) en heb ik momenteel nog wat last van piepende remblokjes (alleen bij stevig doorremmen). Wellicht dat dit nog minder wordt. Al met al ben ik tot nu toe heel erg tevreden over mijn nieuwe aanwinsten. De verhouding prijs-kwaliteit lijkt me dik in orde.

Mijn toch alweer enige jaren oude GIOS New A-90 kan er dus weer een tijdje tegen. Hij heeft een frisse, meer moderne look gekregen. Waarmee maar weer bewezen is dat de fraaie frames van GIOS eigenlijk gewoon tijdloos zijn. Voor mij dus voorlopig nog geen ander frame, met deze update ben ik de komede jaren weer helemaal happy…

(Voor wie benieuwd is naar de specs: het gaat dus om een setje FCC38 wielen: full carbon draadvelgen (clinchers) met een velghoogte van 38 milimeter en platte zwarte, aero spaken: 20 stuks in het voorwiel (radiaal gespaakt) en 24 achter. De spaken zijn van Sapim, als ik het goed heb).

Pin It


7 reacties op “Nieuwe Kuiper wielen!

  1. Zeker mooi!

    Heb je de naven van de Eurusjes bewaard?? Eventueel een “reserve-set” van te knutselen.

    Groet!

  2. Fraaie wielen Guido, ik hoop ze volgende week live te mogen aanschouwen bij de Gios-rit…

  3. Wacht maar tot over 2 maanden, dan lopen ze niet meer zo lekker. let op voor die naven, controleer ze elke keer als je gefietst heb, want deze lopen los!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *