Pogliaghi 9102 van Piet

Piet Beerens stuurde zijn Pogliaghi 9102 afgemonteerd met Campagnolo Nuovo Record in voor de rubriek Jouw Fiets op dit blog.

Pogliaghi 9102 van Piet Beerens op Italiaanse Racefietsen

“Deze keer de Pogliaghi van profwielrenner Jan Harings, één van de gebroeders Harings uit Vilt welke hun steentjes hebben bijgedragen aan een stuk Limburgse wielergeschiedenis. Jan fietste o.a. in de profploeg en van Televizier en Caballero en won in de Vuelta op deze fiets. In 1972 kreeg hij geen contract meer en omdat hij pas zijn eigen huis gebouwd had en hij dus aangewezen was op vaste inkomsten is hij toen in Duitsland gaan werken als bouwvakker.

Deze Pogliaghi, gekocht bij Jo Geurts rijwielhandel in Echt, bouwde hij eigenhandig op met de eerste uitvoering van de complete, Campagnolo Nuovo Record groep, de eerste groep met een 144 steek crankstel, voorheen 151 steek en voorzien van de eerste uitvoering van een setje Campagnolo remmen.

De eerste Nuovo Record achterderailleur was er al in 1968, maar in 1969 was de blokkering van het onderste draaipunt al veranderd. In 1969 was de derailleur op de bovenzijde gegraveerd met ‘Patent’, in 1970 tot 1979 met ‘Patent’ plus het bouwjaar, vanaf 1980 tot 1984 ‘Pat’ plus het bouwjaar, alleen geen 1985 maar ‘Pat 11′, in 1986 helemaal geen gravering. De enige verandering die de derailleur heeft ondergaan in al deze jaren, was in 1984. De veer, in 1984 zichtbaar aan de voorkant bovenin de derailleur bevestigd, werd veranderd en onderin bevestigd, waardoor het boutje bovenin kwam te vervallen.

De remhoeven uit 1968 waren nog niet voorzien van een Campagnolo gravering en de krul onderin de remgreep was anders, terwijl bovenin de achterkant van de remgreep een rond gat zat. Later werd dit een open sleuf. Voor velen van jullie zal dit verhaaltje ouwe koek zijn, maar ik ga er vanuit dat deze info ook voor velen nieuw zal zijn. Mocht ik het bij sommige dingen niet bij het rechte eind hebben sta ik altijd voor correctie open.

Herkomst van bovenstaande fiets: ik was uitgenodigd op de tachtigste verjaardag van een stadsgenoot en wel Jan Nolten, winnaar van de Touretappe in 1953 met aankomst in Bourdeau en de enige renner die Coppi durfde aan te vallen op de Puy de Dome. Helaas 200 meter voor de streep haalde Coppi hem in.

Op deze verjaarparty mocht ik mij gelukkig prijzen om te mogen meemaken hoe onze good old Jean Nelissen zijn laatste verslagen deed aan de hand van oude filmopnamen uit de fifties. Op dit feest waren veel oud-renners uitgenodigd, o.a. de gebroeders Harings. Toen Jan zag dat ik verschillende oude racefietsen in de hal had geplaatst, waaronder een Pogliaghi, vertelde hij mij dat hij zijn originele koersfiets, ook een Pogliaghi, nog op zolder had staan. Ik heb ik me in hem vastgebeten en net zo lang vastgehouden totdat hij mij de fiets verkocht”.

 



3 reacties op “Pogliaghi 9102 van Piet

  1. Wat een prachtig verhaal en wat een heerlijke fiets! De remhoeven zijn trouwens best bijzonder. Heb me in Italie eens laten vertellen dat er daar niet veel van zijn en vooral in het profciruit terecht zijn gekomen.

  2. Erg mooi exemplaar met dito historie en ook nog in de juiste handen. Bijzonder dat er een complete groep op zit inderdaad. Remmen waren destijds zeer kostbaar en voor weinigen weggelegd. Ik kijk nu al uit naar de volgende inzending van Piet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *