De Pogliaghi 8075 van Piet

Verzamelaar Piet ‘Pinarello’ Beerens stuurde zijn prachtig helderblauwe Pogliaghi 8075 in voor de rubriek Jouw Fiets op dit blog.

Pogliaghi van Piet Beerens op Italiaanse Racefietsen

“Deze keer een echte topper uit Italië, namelijk een fiets van Sante Pogliaghi uit Milaan. Ik heb hem van een kennis, die er verder geen info over had. De fiets is nog in dezelfde uitvoering zoals hij destijds door rijwiehandel en coureur Jantje Willems uit Nuth is verkocht. Jan werd om zijn voorkeur voor Campagnolo onderdelen ook wel Campagnolo Jantje genoemd.

De fiets is grotendeels afgemonteerd met Campagnolo onderdelen, onder andere een Record 151 steek crankstel en een bronze verchroomde Record achterderrailleur, alleen de remset is Universal 68. Campagnolo kwam in deze periode met eerste uitvoering van de Nuovo Record groep, inclusief remset, maar dit was financieel niet voor iedereen weggelegd.

Het frame draagt duidelijk de kenmerken van een echte Pogliaghi, zowel het framenummer in de linkerzijde van de zadelpenlug als de letters PSM (Pogliaghi Sante Milano) in de rechterzijde van de zadelpenlug. Later werd het framenummer ook wel in de onderste balhoofdlug geslagen en de letters PSM in de bovenste balhoofdlug.

Toen Sante begin tachtiger jaren stopte met de fabricage van frames, nam eerst Mauricio Rossin en later de gebroeders Basso de produktie van Pogliaghi frames onder licentie van Sante over, de letters PSM werden toen echter niet meer gebruikt.”

 

En weer ging het lekker!

http://ow.ly/4lLcB3 reacties op “De Pogliaghi 8075 van Piet

  1. Wederom een plaatje van een fiets, al vind ik de bijzondere groene kleur van Pogh nog mooier. Hopelijk wil je die ook plaatsen Piet?

  2. Geweldig. Want een prachtig stuk historie! Frame is helaas iets te klein anders zou ik hem graag een keer in L’Eroica inzetten :-)

    Overigens de Universal 68 remmen waren niet alleen een financieel alternatief. Toen Campa met de eerste remmensets kwam waren deze vooral voor de ploeg van Merckx (Italiaanse sponsors) en Gimondi beschikbaar. De officiele introductie van de Campa remmen was 67 maar stonden pas in 69 in de catalogus en in 70 kwam de verkoop pas echt op gang. Maar gruwelijk duur voor toen en m’n eerste setje heeft dagen op m’n “nachtkastje” gestaan voor ik het ging gebruiken :-)

    De Universal 68 remmen heb ik in 2008 L’Eroica mee gereden en ik snap niet dat daar in die tijd bergetappes mee gereden zijn :-(

  3. 8075 is much better then others, i like it because i have that cycle when i was a student of intermediate. My father presented it as gift at my birthday.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *