De 24K gouden Cinelli

Pure kitch of pure klasse? Deze 24-karaats gouden Super Pista uit 2008 is in ieder geval geen alledaagse verschijning. Nu nog een wit stuurlintje

Gouden Cinelli op Italiaanse Racefietsen

Gouden Cinelli op Italiaanse Racefietsen

Gouden Cinelli op Italiaanse Racefietsen

Gouden Cinelli op Italiaanse Racefietsen

Share5 reacties op “De 24K gouden Cinelli

 1. Bijzonder eigenaardige fiets….. er klopt te veel niet….

  Oogt ook (meer) als een gekunstelde singlespeed van de nieuwe generatie, waar men een “nostalgisch” tintje aan wil geven, dan als een klassieke baanfiets van Cinelli. De banden zijn ook banden, die typisch in de single speed-scene worden gebruikt en niets met een baanfiets te maken hebben…..

  Overigens …. Leuk detail de kurken in het stuur… zo hoort het!

  Persoonlijk twijfel ik er ook sterk aan, of dit frame wel een originele Cinelli is. In mijn optiek is het een van Cinelli transfers voorzien stalen baanframe van voor mij onbekende afkomst.

  Namelijk:

  1- De Cinelli frames worden sinds eind zeventiger jaren begin jaren tachtig altijd met Cinelli microfusion lugs gesoldeerd. Voor de eigen productie gebruikte Cinelli altijd een speciale zadellug.

  2- De zadellug van Cinelli is anders dan de standaard zadellug op de foto. Bij Cinelli eigen productie fietsen, werden de staande achtervorken sedert eind jaren zeventig, altijd achter tegen de lug geplaatst en het zadelpenboutje ging door het verlengde van de staande achtervork. Zie daartoe deze link: http://www.cinelli.it/scripts/prodotti.php?Id=1&lang=EN&IdBici=560&ViewMode=2

  Klik op details en je ziet de klassieke Cinelli microfusion voorvorkkroon doe hetzelfde op de Sopercorsa (strada) en klik daar op details voor een detailfoto van de zadellug.

  3- Op de foto is duidelijk een uit plaatstaal gevormde voorvorkkroon zichtbaar met een boring voor de voorrem en beslist geen Cinelli microfusion voorvorkkroon! De voorvork is in geen geval van Cinelli.

  4- Het stalen Pista frame van Cinelli is al jaren ongewijzigd. Zie http://www.cinelli.it/scripts/prodotti.php?Id=1&lang=EN&IdBici=560&ViewMode=2

  5- De framelugs blijken wel Cinelli lugs te zijn, die zijn in de jaren 70-80 en ook nu nog echter veel gebruikt door diverse framebouwers in staal. Het is moeilijk te zien. Cinelli had echter altijd de C van Cinelli in de lug gegoten (nee niet uitgefreesd). Dat is dan de lug boven de voorvorkkroon en als je de foto erg uitvergroot zie je dat detail wel op het frame. De lugs lijken dus van Cinelli te zijn…. Het frame is echter geen Cinelli in mijn optiek. Wel een stalen frame met Cinelli lugs gebouwd.

  NOTE:Veel framebouwers in staal werken met Cinelli lugs. Echter ook een lug fabrikant als bijvoorbeeld “Prugnat” maakte in de jaren 80 ook een soortgelijke vorm. Prugnat werd bijvoorbeeld door Colnago gebruikt.

  In mijn optiek dus misbruik van Cinelli transfers ….. als het frame daadwerkelijk met 24k is verguld dan zou ik toch zeker de moeite hebben genomen een echte Cinelli Supercorsa Pista als basis te nemen. Maar goed wie ben ik.

  Ik kan er natuurlijk naast zitten want ik ben ook niet alwetend. Ik ben benieuwd naar de overige reacties.

  Verder is het frame te klein voor de bereider. De stuurnok steekt er zo belachelijk hoog uit of de berijder heeft een flinke buik…. En kan niet dieper zitten… De stuurbocht past ook niet goed in de voorbouw/stuurnok (maatverschil) …

  Het commentaar op de wielen deel ik overigens geheel niet.

  Deze wielen zijn volstrekt on-Italiaans maar weldegelijk kunstwerkjes!

  Het zijn zogenaamde “Snowflakes”

  Momenteel erg HOT in the single speed wereld (door de niet kenner of leek ook wel flowers genoemd).

  Door de spaken in elkaar te vlechten (twee keer gedraaid) creëert de wielmaker een bijzonder strak en lateraal stijf uitzonderlijk stijf wiel. Het vergt wel een paar rondjes inrijden en spaken op hoge spanning natrekken, echter dan heb je ook wel een überstrong wiel!

  Een jaar of tien geleden was er in Nederland ook een criteriumrenner die met een paars/roze Klein Kwantum Pro op “Snowflakes” in de koersen reed.

  Dit is wielbouwkunst!!!!!

  Om de “leken” een indruk te geven een paar URL’s toegevoegd. http://bikesarethesolution.wordpress.com/2007/11/13/snow-flake-laced-wheel/ Deze zijn drie keer gedraaid dat is ongebruikelijk en

  http://www.cyclemonkey.com/gallery.shtml <— Twee mooie foto’s

 2. Tja de wielen dat is een kwestie van smaak.

  Vanuit handwerk oogpunt grote klasse en kunst!

  Persoonlijk vind ik het wel leuk op zo’n fiets.

  Ik geef toe dat ik ze ook liever niet in mijn GIOS zou hebben ;-)

  Ben benieuwd of iemand het frame kan herkennen, zodat we weten wat er voor een Cinelli wil doorgaan!

  Mogelijk denkt de eigenaar ook echt dat hij een Cinelli in handen heeft. Immers het Cinelli C’tje is in de lug gegraveerd. Dat kan iemand op het verkerde been zetten. We zullen het wel nooit weten.

  Immers; niet iedereen weet dat Cinelli in het staaltijdperk een grootleverancier van Microfusion lugs, brackets en voorvorkkronen was.

  Wannebe of goedgelovige ….? Hoe dan ook het kost wat om dat frame met 24k goud te anodiseren! Bij M5 hebben ze het een keer met een paar naven gedaan… duur grapje!

  Het zijn in ieder geval heel originele foto’s .. Het blog waardig zou ik zeggen ..

  Giudo Keep the good work up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *